ANALITIČARI VALUTNIH TRŽIŠTA

Kako će ishod grčke drame utjecati na vrijednost eura?

29.06.2015 u 15:19

Bionic
Reading

Odluka grčke vlade o odbijanju uvjeta pod kojima bi EU pomogla pri otplati grčkog duga i održavanju referenduma na kojem bi narod odlučio hoće li prihvatiti uvjete ili ne, uzrokovala je paniku na financijskim tržištima, a što će se ovisno o razvoju događaja dalje događati s eurom donosi analiza Admiral Marketsa, spcijelista za valutna tržišta

Odmah pri otvaranju tržišta došlo je u ponedjeljak do naglog slabljenja eura te jačanja dolara i švicarskog franka. Euro je u odnosu na dolar oslabio približno 1,5%, a u odnosu na franak približno 1%. U trenutku pisanja analize tečaj eura naspram dolara na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1066.

Dionice su reagirale mnogo snažnije od valuta. Američki SP500 indeks pao je približno 1,8%, a njemački DAX čak 5%, no od jutros imaju tendenciju rasta.

Budući da niti jednoj strani nije u interesu nagli i neplanirani izlazak Grčke iz Eurozone, pregovori o rješavanju trenutne situacije i dalje traju što znači da su veliki i nagli pomaci na financijskim tržištima će se idućih dana gotovo sigurno nastaviti.

A kakvi su mogući scenariji:

Neuspjeh u pregovorima

Panika na financijskim tržištima će se nastaviti, a euro i europske dionice će nastaviti padati. Budući da bi se strah od ponovne nestabilnosti bankovnih sustava Italije, Španjolske i Portugala vjerojatno vratio, postoji mogućnost masovnog podizanja novca iz banaka i u tim zemljama. Europska centralna banka u slučaju negativnih pregovora gotovo bi sigurno počela ubrizgavati još više novca u financijski sustav kako bi osigurala dovoljnu likvidnost, što bi dovelo do novog vala slabljenja eura. U ovom scenariju, tečaj eura bi u odnosu na američki dolar vjerojatno u manje od mjesec dana pao 5-10%.

Uspjeh u pregovorima

Ukoliko dođe do uspješnog dogovora po pitanju ostanka Grčke u Eurozoni i otplati dugova, fokus financijskih tržišta će se prebaciti na monetarnu politiku dvije najvažnije centralne banke na svijetu – američku i europsku. Budući da razlika u politici koju će ove dvije banke provoditi u bliskoj budućnosti pogoduje dugoročnom jačanju američke valute, eventualno jačanje eura u idućim danima ili tjednima neće biti dugog vijeka. Ukoliko tečaj eura naspram dolara poraste nekoliko posto i dosegne npr. 1,1500 našao bi se na dobroj razini za srednjoročnu ili dugoročnu kupnju američkog dolara.