ŠEFICA HUP-A PORUČUJE:

'Količina administracije u Hrvatskoj je neizdrživa!'

24.06.2015 u 10:54

Bionic
Reading

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predsjednica Uprave pulskog brodogradilišta Tehnomont je na nedavnom Danu poduzetnika 'oprala' nazočnog premijera i njegove ministre za neprovođenje strukturnih reformi. Pozornost politike i javnosti privukla je još prije sa HUP-ovih 16 pitanja za provođenje reformi, na koja bi se u predizbornoj godini trebale očitovati sve stranke koje se misle kandidirati na izborima. Što točno time želi postići Deranja obrazlaže u intervjuu u najnovijem tjedniku Lider

'To nisu pitanja isključivo u interesu HUP-a, ona su od općeg interesa za društvo. Predstavili smo na Danu poduzetnika anketu građana u kojoj smo ih pitali o čemu bi voljeli da se razgovara u predizbornoj kampanji, i sva ta pitanja koja su naveli, poput razvoja gospodarstva, zapošljavanja mladih i reforme javne uprave, podudaraju se s našim pitanjima. Političke stranke stalno spominju reforme, mi tražimo da se one napokon počnu realizirati jer rezultata reformi nema, što jasno pokazuje HUP skor. HUP je kao ozbiljna udruga koju čine eminentne članice s tih 16 pitanja želio dati doprinos usmjeravanju predizborne kampanje na prave teme, odnosno potaknuti stranke da javnosti uoči izbora daju konkretne planove kako misle riješiti najveće probleme koji ograničavaju gospodarski rast. Objektivno ćemo analizirati odgovore i gospodarske programe stranaka i javno prezentirati zaključke, a građani neka sami odluče uz čiji se program žele svrstati', kaže Deranja.

Oko preuzimanja pozicije šefice HUP-a kaže. 'Ovaj mandat je dinamičan i prilično 'fajterski'. Mislim da zajedno s kolegama i kolegicama u HUP-u, koji su odlična logistika i podrška, imamo šansu odraditi dobar posao. Osim pripreme tih 16 pitanja i Bijele knjige, krenuli smo i na 'road-show' jer smo se htjeli još više približiti članicama na terenu i iz prve ruke čuti njihove konkretne probleme i prijedloge. Posjetili smo do sada Varaždin, Split i Rijeku, a na jesen nas čekaju još Zagreb i Osijek'.

'HUP je član Gospodarsko-socijalnog vijeća, što znači da zajedno sa sindikatima surađujemo sa svim vladama. Naša je misija da sudjelujemo u izradi zakona, da prije njihova donošenja štitimo interese poslodavaca i poduzetnika i ističemo nelogičnosti. No socijalni partneri počeli su se gubiti u toj šumi zakona, kojih je toliko da je jednostavno teško sve to pratiti. Samo u 2013. bilo je doneseno 355 zakona, dakle jedan zakon dnevno, a ni u 2014. nismo bili ništa bolji. Količina administracije postala je neizdrživa, a glavno je pitanje što se osim opterećenja privatnog sektora njome želi postići', poručuje u Lideru Deranja.

Intervju možete pročitati ovdje.