HANDELSBLATT PROZIVA

Još jedne njemačke novine prozvale Hrvatsku novom Grčkom

16.06.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Ugledni njemački list Handelsblatt objavio je tekst u kojem propitkuje mogućnost ponavljanja grčkog scenarija u Hrvatskoj

Odgovor na pitanje je li Hrvatska nova Grčka, tvrde u listu, može ponuditi famozni Hans-Werner Sinn, šef minhenskog Ifo Instituta i jedan od autora HDZ-ova ekonomskog programa.

U tekstu se navodi kako će u idućim tjednima HDZ predstaviti ekonomski program i plan reformi koji je ispisan na više od 500 stranica.

Preporuke Wernera Sinna uključuju smanjenje poreza, ukidanje birokracije i gotovo neizbježno povećanje roka za odlazak u mirovinu. 'HDZ tim programa računa zaraditi bodove u predizbornoj kampanji', piše Handelsblatt.

Njemački list navodi kako su Hrvatskoj reforme hitno potrebne. Naime, predviđeni gospodarski rast do pola posto u 2015. okarakterizirali su kao 'mršav'.

'Niti jedna zemlja u regiji ne stoji tako slabo kao Hrvatska. Već se govori o drugoj Grčkoj', poručuju.

U Handelsblattu Hrvatskoj najviše zamjeraju previsoke plaće i prerano umirovljenje.

Razgovarali su s njemačkim poduzetnikom Klausom Dieterom Martinom koji je navodno 15 godina pokušavao dobiti dozvolu za letove hidroplanom koji bi povezivali otoke. Sada se kaže, bori s gradonačelnikom Pule, Borisom Miletićem:

'Ne zanimaju ga ulaganja. Brani nam gradnju doka za avione jer kaže da mora zaštiti šačicu ribara čiji su brodovi tamo usidreni. Čini mi se niti da najpametniji prijedlozi gospodina Sinna ne bi uspjeli protiv takve tvrdoglavosti', buni se njemački poduzetnik.