MILANOVIĆ O SPORAZUMU EU_A I SAD-A

'TTIP ne moramo potpisati ako nam bude ugrožavao interese'

03.06.2015 u 12:18

Bionic
Reading

Interpelaciju 21 saborskog zastupnika o ulozi Vlade u postupku pregovora Europske unije i SAD-a o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) premijer Zoran Milanović ocijenio je 'pogrešnom temom' jer, prema njegovim riječima, 'pregovori sadrže niz osigurača koji omogućavaju nadgledanje procesa'

'Razumijem da se netko želi dopasti politički, ali mislim da je ovo potpuno pogrešna tema. Hrvatska je mala država koja jedino može profitirati uz vanjsku trgovinu', a u postupku pregovora vodit će se računa o svim bitnim pitanjima, kao što je primjerice upotreba GMO-a. Pozivam, ne na razum, nego na to da gledamo koji je hrvatski interes, a pregovore ćemo nadgledati detaljno, iz mjeseca u mjesec', kazao je Milanović ponovo dodavši kako postoji niz osigurača za nadgledanje.

U odgovoru na interpelaciju Vlada je istaknula kako podržava pregovore za sklapanje TTIP-a jer se radi o konkretnoj prilici da EU i SAD stvore najveći prostor slobodne trgovine na svijetu.

Također je naglašeno da je pokrenut proces izrade studije utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, društvo, ali i zaštitu okoliša. 'Načelno, ugovori o slobodnoj trgovini podloga su za rast svakog gospodarstva. Primjerice, Hrvatska je od ulaska povećala izvoz za devet posto te je stoga TTIP u našem interesu, ali konkretni utjecaji će se moći mjeriti tek kad se bude znao konačni ishod pregovora', kazala je Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova.

Smatra da je hrvatski stav kako je riječ o mješovitom ugovoru i da je potrebna njegova ratifikacija u državama članicama EU-a ako sadrži išta što nije u izravnoj nadležnosti europskih institucija.

Na njezine riječi nadovezao se premijer Milanović dodavši kako se sporazum ne mora ratificirati ako nam ne bude odgovarao i bude ugrožavao naše interese. 'Hrvatski sabor može ga odbiti i zato ne vidim potrebe za ovoliko, koju riječ da upotrijebim, nemira oko nečega što je slobodna trgovina, naravno uz zaštitu interesa. Treba zaista voditi računa o stvarima koje nas mogu ugroziti ili staviti u podređen položaj; sve države to gledaju, ali ovo je ozbiljan početak ozbiljnih pregovora', zaključio je Milanović.