SPORNA PRIVATIZACIJA

Marić: Prodaju Croatia osiguranja treba poništiti

02.06.2015 u 09:01

Bionic
Reading

Hoće li zbog postupka privatizacije Croatia osiguranja biti posla za Državno odvjetništvo? Ako je suditi po nalazu Državnog ureda za reviziju, to bi se trebalo dogoditi

Naime Državna revizija je u sklopu izvješća o obavljenoj reviziji proračuna za 2014. objavila i mišljenje o privatizaciji Croatia osiguranja. U nalazu se među ostalim navodi kako odluku o privatizaciji Vlada nije smjela donijeti sama, nego joj je za to trebalo i mišljenje Sabora.

Ključan problem je taj što je Sabor trebao donijeti odluku, a to se nije dogodilo, objasnio je HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić za Studio 4. Poručuje da bi odluku o prodaji trebalo ukinuti te očekuje reakciju Državnog odvjetništva i Hrvatskog sabora. Kaže da je zanimljivo i to da je neposredno prije same prodaje smanjena vrijednost nekretnina Croatia osiguranja za više od pola milijarde kuna, od čega se ogradio čak i revizor kojega je platilo Croatia osiguranje.

Croatia osiguranje prodano je za 905 milijuna kuna. Ako bismo to uspoređivali s vrijednosti druge osiguravateljske tvrtke koja se u to vrijeme baš prodavala, a koja je beznačajna po tržišnom udjelu i koja je poslovala s gubitkom, a CO nikada nije poslovao s gubitkom, utvrđuje se da je prodan 8,5 puta jeftinije od tvrtke koja je u gubicima i koja ima beznačajan udio na tržištu, kaže Marić.

Državna revizija utvrdila je da je ovaj čin privatizacije bio protuzakonit jer Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja definira da način privatizacije takvih društava isključivo određuje Sabor. U ovom slučaju zakonska procedura nije poštovana, kazao je, dodavši kako su 'ovdje zakazali mnogi, ali srećom nije zakazala Državna revizija'.

Kada bismo samo analizirali, promatrali i pridržavali se uputa nalaza Državne revizije, racionalnije bismo godišnje poslovali dvije do tri milijarde kuna, dodao je.

Cijeli prilog pogledajte ovdje.