MINISTAR VRDOLJAK:

'Građani neće osjetiti izlazak iz recesije, ali popravit će se atmosfera'

29.05.2015 u 14:11

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, komentirajući najnoviji podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju za 0,5 posto, kazao je u petak da se taj rast neće izravno reflektirati na život građana, ali hoće na atmosferu u društvu

'Pozitivna brojka znači izlazak iz recesije. Međutim, to se neće direktno reflektirati na život naših građana u mjeri u kojom mi to želimo, nego će se reflektirati na atmosferu u društvu. Počet će se trošiti, počet će se investirati...', izjavio je Vrdoljak na marginama konferencije o energetskoj budućnosti Hrvatske.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 0,5 posto na godišnjoj razini. Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je, pak, u prvom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,01 posto.


'Najveći doprinos rastu BDP-a dao je izvoz. To je rezultat našeg rada u zadnjih nekoliko godina. Imamo i dalje rast industrije, izvoza, mijenjamo strukturu BDP-a. Mislim da smo na dobrom putu da ne budemo zadovoljni sa rastom od 0,5 posto', dodao je.

Po njegovom mišljenju, dodatnom rastu BDP-a pridonijet će projekti iz energetike.

'Samo energetika će dignuti BDP za dva posto, a ako se još digne industrija imat ćemo po 80.000 novih radnih mjesta u industriji i energetici. Plomin donosi rast od 0,5 posto, samo istraživanje i eksploatacija rast od jedan posto', kazao je.

Napomenuo je da su dobri rezultati djelomično zasluga ove Vlade koja radi na regulatornom okviru, pomaže donošenjem operativnih programa i industrijskih strategija, poreznim olakšicama, ali da je i doprinos realnog sektora i investicija.

Komentirajući rast industrijske proizvodnje u travnju za 1,2 posto, ministar Vrdoljak ocijenio je da je to u skladu sa projekcijama iz strategije koja predviđa u 2014. i 2015. rast industrije od jedan posto, uz novih 80.000 radnih mjesta do 2020. 'Zadovoljan sam, iako samo očekivao još i bolji rezultat', zaključio je Vrdoljak.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak i da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u travnju pala za 4,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 1,2 posto u odnosu na travanj prošle godine.