PAD OD 0,2 POSTO

Jaki franak grize švicarski BDP

29.05.2015 u 11:45

Bionic
Reading

Švicarsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju na kvartalnoj razini po prvi puta nakon četiri i pol godine jer je visok tečaj franka loše utjecao na izvoz i turizam te zemlje.

Bruto domaći proizvod (BDP) bio je u prvom kvartalu 0,2 posto manji nego u prethodnom tromjesečju, izvijestio je švicarski statistički ured. U odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, BDP je, pak, porastao za 1,1 posto.

Prvi pad gospodarstva nakon četiri i pol godine ponajviše je posljedica jačanja franka od kada je švicarska središnja banka u siječnju odustala od trogodišnje politike obrane tečaja 'švicarca' na razini od 1,20 franaka za euro.

Držanje tečaja franka pod kontrolom podržavalo je konkurentnost švicarskih izvoznih proizvoda, no otkako je središnja banka odustala od obrane, tečaj 'švicarca' skočio je prema euru za 12 posto, što je loše utjecalo na izvoz.

S obzirom da se sada cijena eura kreće oko 1,0350 franaka, dok je početkom godine iznosila 1,2020 franaka, stručnjaci ne isključuju mogućnost pada gospodarstva i u tekućem tromjesečju.

"Izvozni sektor, kao i trgovina i turizam, brzo su reagirali na jačanje franak, a mislim da je logično očekivati nastavak slabljenja švicarskog gospodarstva", kaže Eric Scheidegger, predsjednik švicarskog Ureda za ekonomsku politiku.