NOVI ZAKON

Prijeti li nam cunami stečajnih postupaka?

27.05.2015 u 20:20

Bionic
Reading

U sklopu konferencije konzultantske tvrtke PwC Hrvatska o financijskom i operativnom restrukturiranju tvrtki održan je okrugli stol 'Ekonomske i pravne posljedice odredbi novog Stečajnog zakona za vjerovnike'

Govoreći o razlozima donošenja novog zakona, Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa, naglasila je da je temeljni problem koji je trebalo riješiti bilo nepravovremeno pokretanje stečajnih postupaka. Dodala je da će se novim zakonom povećati i transparentnost vođenja postupka i skratiti rokovi.

S obzirom na to da novi zakon propisuje automatski stečaj za sve poduzetnike blokirane dulje od 60 dana, Duka očekuje masu stečajnih postupaka i pita se hoće li pravosudni sustav to moći podnijeti


Što se tiče novog modela predstečajnih postupaka, koji su sada regulirani stečajnim zakonom, Anđa Redžić, viša savjetnica u Poreznoj upravi, smatra da ih neće biti puno jer je najveći broj dužnika prošao kroz predstečajnu nagodbu po starom modelu.

Darija Hikeciz PwC-a Hrvatska komentirala je nedostatke dosadašnjeg modela predstečajnih nagodbi s aspekta zaštite vjerovnika. Naglasila je da su u cijeloj priči najgore prolazi neosigurani vjerovnici koji su bili prisiljeni prihvatiti predstečajnu nagodbu. 'Otpis potraživanja značio je velik udar na njihovu likvidnost, što je moglo ugroziti njihov opstanak', rekla je Hikec.

Prema njezinom mišljenju, novi zakonski model je bolji, ali ključno je da poduzetnik pravovremeno shvati da je firma u problemu. 'Uprava treba na vrijeme reagirati i dogovoriti se s vjerovnicima po mogućnosti izvaninstitucionalno, a predstečaj i stečaj trebali bi biti zadnje opcije.'

Hrvoje Draksleriz Erste banke smatra da će se tek nakon 12 mjeseci primjene novog zakona vidjeti koliko je uspješan.

Denis Rukavina iz Metroneta govorio je o postupku predstečajne nagodbe ove telekom kompanije. Naglasio je da im je nakon dvogodišnjih neuspješnih pregovora s vjerovnicima predstečajna nagodba omogućila bolju komunikaciju te su na kraju dobili podršku 85 posto vjerovnika za nagodbu.

Odvjetnik Mićo Ljubenko naglasio je da je automatski stečaj, koji pokreće Fina nakon što je račun poduzeća blokiran dulje od 60 dana, kazna za poduzetnike. 'Trebao nam je rez da se tržište očisti, a pošteni gospodarstvenici su umorni od nepoštenih i užasno su gladni ovakvih rješenja', zaključuje Ljubenko.