PACKA VLADI

Zašto Hrvatska treba 'task force' da privuče novac iz Bruxellesa

26.05.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Vlada je prešutjela to da je Hrvatska u skupini osam najgore ocijenjenih zemalja po kriteriju povlačenja novca iz fondova EU-a, piše Večernji list

Zbog slabog korištenja novca iz EU-a Hrvatska se našla pod mentorstvom specijalne radne skupine - task forcea - koja pomaže zemljama što zaostaju pri uzimanju novca iz fondova Europske unije. Osim Hrvatske, task force pomaže Italiji, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Češkoj i Rumunjskoj.

Kako piše Večernji, navodno je baš uz pomoć radne grupe Vlada uspjela zamijeniti projekt pruge Dugo Selo – Križevci za tri projekta: most Trogir – Čiovo, dio splitske obilaznice te obilaznicu Vodice.

'Pomoć radne grupe je dobrodošla, pogotovo u velikim projektima koji uzimaju najviše vremena i na koje otpada najveći dio novca iz fondova. Problem je to što je Hrvatska prekasno počela s pripremama za povlačenje europskog novca i sada se to kašnjenje i vidi', pojasnila je za tportal Ariana Vela, konzultantica za fondove EU-a.

Velu međutim ne čudi kašnjenje ni problemi koje Vlada ima:

'U Hrvatskoj ima niz otvorenih pitanja, poput neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji koče gotovo sve velike projekte. Ne iznenađuje me to da smo slabi pri povlačenju novca jer je Hrvatska tek počela koristiti kohezijske fondove EU-a.'

Što se mentorstva radne grupe tiče, Vela ga pozdravlja: 'Svaka pomoć je dobrodošla. Mislim da radna grupa može pomoći pri pregovorima s Europskom komisijom, što je dobro, posebice za velike projekte. Odlično je to ako je Vlada uspjela uz pomoć radne grupe zamijeniti jedan projekt za tri druga.'

Nadalje, što se uloge radne skupine tiče, Vela se nada da će Hrvatska ostati što dulje pod njenim mentorstvom. U proteklih godinu dana vide se pozitivni pomaci u pregovorima oko pripreme projekata s Vladom i državom, a prije dvije godine bilo je praktički nemoguće pronaći sugovornika, zaključila je Vela.

Grčić: Ne kasnimo i ništa ne prikrivamo

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić tvrdi kako se priča o navodnoj specijalnoj mentorskoj radnoj skupini za Hrvatsku temelji na potpuno krivim tezama. 'Od dolaska povjerenice Corine Cretu u Hrvatsku traje priča o akcijskom planu za bolju apsorpciju EU fondova. Osobno sam nekoliko puta o tome govorio očigledno je da neki jednostavno nisu pohvatali te informacije. Task force postoji već šest mjeseci i to nije klasični task force već su to dodatne mjere koje nama omogućuju da sredstva koja za sad još nisu iskorištena lakše iskoristimo. Svi su morali napraviti akcijski planove već u siječnju. Dan prije dolaska Cretu smo finalizirali cijeli plan krajem sičenja ove godine. Sve je to stara stvar i nikakvih prikrivanja nije bilo.' (D.P.)