TVRDI PREGOVORI

TTIP: Korist za sve ili raj za multinacionalke

26.05.2015 u 09:15

Bionic
Reading

Gosti Dubravka Merlića u Pressingu na N1 televiziji bili su strateški konzultant Milan Račić i predsjednica ORaH-a Mirela Holy. Analizirali su prednosti i mane Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini

Holy nije protiv toga sporazuma, ali misli da on treba ići na podizanje standarda koji postoje, a ne da dolazi do njihova snižavanja.

'Ovo je daleko više od trgovinskog sporazuma SAD-a i EU-a. Nije točno da su pregovori potpuno transparentni. Vrše se u na razini lobista koji su povezani s multinacionalnim kompanijama. Može se steći dojam da se tu pregovara s pozicije interesa multinacionalnih kompanija', naglašava Holy.

Račić kaže da u pregovorima ne sudjeluju kompanije nego države, ali priznaje da postoji lobiranje.

'Dat ću vam primjer Hrvatske. Ovdje imate Podravku, Atlantic, Orbico. To su isto multinacionalne firme. I kad Hrvatska pregovara, ja se nadam da oni predstave svoje pozicije Vladi. Pregovaramo o ozbiljnim stvarima koje su realne. Bitno je za zemlje gdje nema posla da se ovo ne gleda s ideološke strane - kao mrzim Ameriku i multinacionalne kompanije... Ovdje se straši ljude podacima koji nisu točni', tvrdi Račić.

Više pročitajte ovdje