NA PLAĆI DANKA KONČARA

Jakovčić: Posao kao moj s Afarakom uobičajen je za ljude s iskustvom

25.05.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon što je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić prozvan zbog sukoba interesa jer je prijavio da ima dodatno mjesečno primanje od južnoafričke tvrtke Afarak Danka Končara, oglasio se i on sam. Za Glas Istre rekao je da su takvi poslovi uobičajeni za ljude s iskustvom, iako je on jedini od hrvatskih zastupnika s takvim angažmanom

Naime, Jakovčić je kao zastupnik u Europskom parlamentu u javnom obrascu o financijskom interesu javno obznanio da odnedavno radi kao član Uprave Afarak grupe. Većinski vlasnik ove globalne kompanije za trgovinu rudama i mineralima je poduzetnik Danko Končar, poznat po brojnim poslovima u Istri.

Kako piše Glas Istre, Jakovčić za svoje sudjelovanje u upravi tvrtke dobiva između jedne i pet tisuća eura na mjesec.

'Nakon što sam izabran za zastupnika u Europski parlament dobio sam nekoliko ponuda za sudjelovanje u radu boarda velikih tvrtki ili ustanova. To je vrlo česta praksa za one zastupnike koji imaju dugogodišnje iskustvo i koji su uspješno vodili države, regije ili gradove.

Između više ponuda koje sam dobio dvoumio sam se trebam li prihvatiti mjesto u nadzornom odboru jednog talijanskog aerodroma ili tvrtke Afarak grupa', objasnio je Jakovčić svoj novi poduzetnički angažman.

'Odlučio sam se za Afarak grupu jer je to tvrtka koja posluje na svim kontinentima u značajnim zemljama, poput Njemačke, Kine, SAD-a i Južnoafričke Republike, te ima dobru perspektivu. Grupa je izlistana na Londonskoj burzi i njeno poslovanje podvrgnuto je vrlo strogim propisima pod kojima burza posluje', napomenuo je IDS-ov zastupnik.

Statut Europskog parlamenta dopušta ovakve aktivnosti zastupnika, piše Glas Istre.