ČEKA NAS GRČKI SCENARIJ?

Vrdoljak: Vjerujte Financial Timesu i Svjetskoj banci, a ne Bildu

25.05.2015 u 13:25

Bionic
Reading

Njemački list Bild am Sonntag u svom jučerašnjem tekstu ocijenio je, pozivajući se na nedavno izvješće Europske komisije, da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te da joj, kao i Grčkoj, prijeti stečaj. Je li situacija doista toliko katastrofalna, komentirali su i potpredsjednik Vlade Branko Grčić te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na marginama investicijske konferencije Invest HR

Ocjene njemačkog lista ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije pretjerano htio komentirati. 'Financial Times je rekao da je sada prava prilika za ulaganje u Hrvatsku, a Svjetska banka je rekla da smo po kriteriju doing business napredovali za 25 mjesta. Vjerujete njima', kratko je rekao Vrdoljak.

U tekstu njemačkog lista nema ništa novo, a sve je vezano uz preporuke koje je Europska komisija već dala Hrvatskoj i na čemu Vlada radi već godinu dana, tvrdi pak potpredsjednik Vlade Branko Grčić

'Sve drugo je subjektivna procjena novinara Bilda. Ne mislim da je situacija dramatična, ni blizu onoga što je u Grčkoj. U tom dijelu smo s puno povoljnijim parametrima i kada je riječ o deficitu i kada je riječ o dugu te smo uspjeli provedbom reformi doći u fazu gospodarskog rasta, što smo svi očekivali nakon šest godina recesije', kazao je Grčić.

Iako se Bild poziva na 'tajnu' analizu Europske komisije, Grčić kaže da nema ničeg tajnog. 'Za svaku novu članicu nakon dvije godine ide redovito izvješće o napretku, a krajem lipnja ono ide i za Hrvatsku. Samo ću spomenuti da je za prošlu godinu, dakle prošli ciklus europskog semestra, Hrvatska ocijenjena osmom zemljom od 28 članica u smislu provedbe reformi te da smo u dva područja potpuno proveli reforme i da smo s ranijih 28 preporuka sada došli na njih šest. Niti jedna zemlja u Europi nije provela reforme u kraćem razdoblju od pet do šest godina. Prema tome, i za Hrvatsku je to razdoblje u kojem ćemo definitivno napraviti velik napredak u cijelom ovom poslu', rekao je Grčić.

S obzirom da su se oba ministra nalazila na investicijskoj konferenciji Invest HR, novinari su Grčića upitali da ocijeni investicijsku klimu ocjenom od jedan do pet.

'Pa negdje - trojka. Mislim da je to realna ocjena trenutnog stanja jer sam spomenuo mnoge segmente u kojima moramo napredovati. Još uvijek imamo veliko opterećenje porezima i za poduzetnike i za građane, a to je nešto što nas čeka u budućnosti da reduciramo, ali to će ići paralelno s rješavanjem deficita, fiskalnom konsolidacijom i, naravno, gospodarskim rastom', kaže Grčić.