'POTREBNE HRABRIJE REFORME'

MMF-ovci kod predsjednice: Ovo su hrvatski minusi

04.05.2015 u 19:07

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje je u posjetu Hrvatskoj u sklopu svojih redovnih bilateralnih konzultacija s dužnosnicima o gospodarskim kretanjima i gospodarskim politikama zemlje, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednice RH

U okviru konzultacija, izaslanstvo MMF-a, koje boravi u Hrvatskoj od 22. travnja, razmatra fiskalnu, monetarnu te strukturne politike kako bi procijenilo gospodarske izglede za tekuću te za nekoliko idućih godina kao i rizike.

U razgovoru s predsjednicom Republike izaslanstvo MMF-a se dotaknulo makroekonomskih izgleda za razdoblje 2015.-2020., zatim srednjoročnog fiskalnog okvira, imajući u vidu postupak u slučaju prekomjernog deficita, te strukturnih politika.


Rečeno je kako se u Hrvatskoj vide blagi pozitivni pomaci, no kako su oni ostvareni u okviru rasta vanjskog okruženja. Za hrvatsko gospodarstvo i dalje su prisutni veliki rizici domaće ekonomije u rastu javnog duga te eksternih šokova u slučaju promjena u vanjskom okruženju. Pozitivni pomaci vidljivi su, također, u rastu maloprodaje i priljevu izravnih investicija, no potrebne su hrabrije strukturne reforme posebno u dijelu državne administracije i lokalne uprave kao i u području investicijske i poslovne klime.

Izražena je obostrana zabrinutost zbog činjenice kako Hrvatska još uvijek prolazi kroz razdoblje recesije u kojoj do izražaja dolazi niz vanjskih i unutarnjih neravnoteža. One uključuju nekonkurentni izvoz, korporativnu prezaduženost i zaduženost javnog sektora kao osobite osjetljivosti, navodi se u priopćenju.

Izaslanstvo MMF-a izvijestilo je predsjednicu Grabar-Kitarović kako će njihova preliminarna izjava o obavljenim konzultacijama biti objavljena u srijedu, a cjelovito izvješće u lipnju ove godine.