ANKETA REUTERSA

Izgledi za izlazak Grčke iz eurozone porasli na 40 posto

28.04.2015 u 08:53

Bionic
Reading

Izgledi za izlazak Grčke iz eurozone porasli su na 40 posto, pokazuje anketa Reutersa u kojoj su sudjelovali trgovci valutama na svjetskim tržištima, dok više od polovice ispitanika smatra da bi ta zemlja mogla ostati u eurozoni čak i u slučaju da bankrotira

Kako prošloga petka na sastanku ministara financija eurozone nije postignut nikakav napredak u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema, u novoj anketi Reutersa trgovci procjenjuju da su izgledi za izlazak Grčke iz eurozone porasli na 40 posto, dok su prije tjedan dana bili 28 posto.

Međutim, anketa pokazuje i da su ispitanici podijeljeni po ključnom pitanju – može li Grčka ostati članica eurozone čak i ako bankrotira.

Od 20 trgovaca valutama koji su sudjelovali u anketi, njih 12 smatra da i u tom slučaju Grčka može ostati članica eurozone, dok njih osam smatra da to ne može.

Ateni će uskoro ponestati sredstava za isplatu mirovina i plaća državnim službenicima, ako joj njezini kreditori EU i MMF ne odobre daljnju financijsku pomoć.

No, grčka vlada, unatoč pritisku kreditora, već tjednima nije ponudila vjerodostajan plan nužnih reformi kako bi dobila tu pomoć i tako izbjegla bankrot. A rokovi se bliže – u svibnju na naplatu dospijeva gotovo milijardu eura duga MMF-u.

Nedavno su iz vrha Europske središnje banke (ECB) poručili kako bankrot Grčke ne mora nužno značiti i izlazak te zemlje iz eurozone. Većina trgovaca valutama slaže se s time.

"Ako bankrotirate, vaši kreditori i dalje će očekivati da im isplatite dug u originalnoj valuti, zar ne? A vi ćete i dalje baratati istom tom valutom. Stoga, zašto bi bankrot Grčke uključivao i njezin izlazak iz eurozone?", navodi jedan od trgovaca valutama u anketi Reutersa.

Na drugom su kraju spektra, pak, trgovci koji smatraju da Grčka ne može ostati u tom bloku ako bankrotira.

"Grčka će biti pod prevelikim pritiskom drugih članica eurozone. Oni neće htjeti biti u vezi sa zemljom koja tako otvoreno odbija poštivati pravila tog bloka", navodi jedan od ispitanika u anketi Reutersa.