DIREKTOR HUP-A

Majetić: Građane zanimaju stvarne reforme, a ne brojke

21.04.2015 u 15:18

Bionic
Reading

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić u utorak je ocijenio kako je situacija u hrvatskom gospodarstvu dramatična, rekavši kako nema plana niti političkog konsenzusa za izlazak iz krize

"Mi smo zabrinuti, situacija je dramatična. Ono što nas brine je da, unatoč našim zahtjevima da se nešto pokrene i napravi ozbiljan plan reformi, toga nema", rekao je Majetić odgovarajući na pitanja novinara u Splitu gdje je sudjelovao na susretu vodstva HUP-a s poslodavcima i poduzetnicima iz Dalmacije.

Osvrćući se na jučerašnju konferenciju za novinare ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića i ministra financija Borisa Lalovca o dodatnim Vladinim mjerama prema Europskoj komisiji, Majetić je rekao kako građane ne zanima matematika nego reforme.

"Jučer od ministara nismo čuli ono što je najvažnije, što će biti od plana reformi koje će Vlada predložiti Bruxellesu. Uvjeren sam da većinu (građana) više zanimaju te reforme i stvarna implementacija reformi nego matematika nekakvih brojki koje se uzimaju i daju (kao dokaz) da se deficit smanjuje u postocima. Ali, to nije dugoročno održivo rješenje", poručio je Majetić.

Zamoljen za komentar tvrdnji iz Vlade kako Hrvatska izlazi iz krize, kazao je kako je 'mali rast' prije svega rezultat restrukturiranja privatnog gospodarstva.

"Taj dio (privatno gospodarstvo) mi vidimo kao nekakav rast u smislu da su ljudi našli tržište kako da prežive. Međutim, bez okruženja u kojem živimo nećemo moći ostvariti onaj rast koji bi značio zapošljavanje i veće plaće i tu trebamo pomoć države, odnosno da država stvori okruženje u kojem se može normalno poslovno funkcionirati", rekao je Majetić.

O povećanju trošarina na naftne derivate te cigarete i duhan kazao je kako to nije dobra vijest.

"Uvijek je loše kad država svoj deficit riješava povećanjem svojih prihoda. Sad je plan da se uprihodi milijardu kuna, a to znači da je milijarda kuna otišla iz potrošnje, privatnog sektora i od građana, jer je država sebi uzela da bi pokrila svoj 'minus' na tekućem računu", kazao je Majetić.

Na upit jesu li prijevremeni izbori rješenje za izlazak iz gospodarske krize, rekao je kako HUP ne zanimaju političke opcije nego da tko god dođe na vlast treba raditi svoj posao.

Nama kao državi nedostaje politički konsenzus što bi htjeli biti u sljedećih deset, petnaest godina, dodao je.

Na susretu vodstva HUP-a s poslodavcima i poduzetnicima iz Dalmacije Majetić je ustvrdio kako je hrvatsko gospodarstvo "brod koji tone".

Kazao je i kako "nije ugodno biti poslodavac u Hrvatskoj jer je rasprostranjeno mišljenje da je poslodavac kriminalac".

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja, napominjući kako Hrvatskoj predstoje parlamentarni izbori, rekla je kako su nužne korjenite promjene u gospodarstvu.

"Hrvatskoj trebaju brze i sveobuhvatne promjene, a ne privid promjena. Potrebno je omogućiti jeftiniju i učinkovitiju državu, to tražimo od sadašnje Vlade, to smo tražili od bivših vlada, a to ćemo tražiti i od budućih vlada", rekla je Deranja.

Predsjednik Izvršnog odbora HUP-ove podružnice za Dalmaciju Goran Prgin pozvao je na veće ulaganje u realni sektor.

"Banke su pune novaca, a mi poduzetnici ne možemo doći do kapitala. Pomozite nam, nemojte nas terorizirati", poručio je Prgin.