UPOZORENJE IZ ROVINJA

Lalovac krivo izračunao, cigarete poskupljuju za 1,5 kuna!

17.04.2015 u 15:18

Bionic
Reading

Izjava ministra financija Borisa Lalovca o povećanju poreznog opterećenja na cigarete od 0,62 do 0,99 kuna po kutijici jednostavno je netočna, priopćena je iz rovinjskog TDR-a. Stvarno povećanje za proizvođače iznosi će, ističu, između 1,24 i 1,55 kune po kutijici cigareta. Primjerice, porezno opterećenje po kutijici Yorka povećat će se za 1,24 kn a Ronhilla za 1,50 kn.

'Primjerice, porezno opterećenje po kutijici Yorka povećat će se za 1,24 kn a Ronhilla za 1,50 kn. Prilikom prijašnjih povećanja trošarina dio troška povećanja preuzimali smo na sebe, što više nismo u mogućnosti, realno je očekivati znatnije povećanje maloprodajnih cijena cigareta. Naime, udio trošarine i PDV-a u maloprodajnim cijenama cigareta iznosi više od 70 posto, pa je ovakvo visoko povećanje industriji nemoguće nadoknaditi', tvrdi TDR.

Dodaju kako nisu opravdane ministrove tvrdnje prema kojima Vladu na povećanje trošarina obvezuju direktive EU-a, prema kojima trošarine moraju iznositi 90 eura za 1000 komada cigareta

'Naime, socijalne i gospodarske prilike su takve da je razumno bilo pričekati povoljniji trenutak, to više što direktive EU-a ne navode dinamiku povećanja, već samo to da se propisana razina trošarina od 90 eura na 1000 komada cigareta dosegne do 2017. godine. Argumente pak o brizi za zdravlje pušača također držimo prijepornima budući da se, kako iskustva pokazuju, potrošači okreću proizvodima upitne kvalitete, kadšto i krivotvorinama, koje uglavnom nabavljaju na ilegalnom tržištu', upozorava TDR.

Smatraju kako povećanje trošarina neće dovesti do boljeg punjenja državnog proračuna jer će se povećati neoporeziva potrošnja. 'Posljedica će biti daljnje iscrpljivanje potrošača i gubitak radnih mjesta u industriji', poručili su iz TDR ministru financija.