HDZ I LINIĆ KONTRA MARASA

'Manipuliraju i obmanjuju hrvatske ljude!'

17.04.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je danas kako je Hrvatska po njegovom uvjerenju izašla iz recesije, o čemu svjedoče pozitivni gospodarski trendovi, poput, istaknuo je, rasta izvoza za 8,3 posto. Njegovu izjavu na nož su dočekali HDZ-ovci Gordan Jandroković i Ivan Šuker, a ništa blaži nije bio ni Marasov bivši stranački kolega Slavko Linić

'Neki dan smo slušali ministre i premijera kada je dovodio u pitanje brojke koje su povezane s deficitom, a koje je predstavio Zavod za statistiku. Sada, kada im po njihovom mišljenju brojke idu u prilog, više ne dovode u pitanje vjerodostojnost i, kako su rekli, šlampavost Zavoda za statistiku. Po meni, radi se o nedosljednosti i nekorektnosti prema građanima i državnim institucijama', rekao je Jandroković.

Dodao je kako se treba voditi računa o tome da je Hrvatska članica EU-a, zbog čega se promijenila metodologija.


'Danas možete kao hrvatski izvozni proizvod pronaći i banane, a znamo da ih se u Hrvatskoj ne proizvodi. Kada gledamo novu metodologiju i sveukupnost brojki i rezultata Vlade, smatramo da su ti rezultati trebali biti puno bolji. Nismo zadovoljni i bojim se da se ovdje radi o pokušaju manipulacije i obmane hrvatskih ljudi', naglasio je Jandroković.

Ivan Šuker podsjetio je Marasa kako zemlja mora imati gospodarski rast dva uzastopna kvartala kako bi se moglo službeno govoriti o tome da je izišla iz recesije.

'Očigledno ne poznaje metodologiju. Međutim vrlo je interesantno da se, kad je Hrvatska 2011. imala gospodarski rast dva uzastopna kvartala, to tako nije tretiralo. Određeni pozitivni makroekonomski pokazatelji to ne znače jer vidjeli ste što se dogodilo u siječnju: industrijska proizvodnja je pala za sedam posao i ako imate rast od tri i pol u drugom mjesecu, još uvijek ste 3,5 u minusu u odnosu na 1. siječnja. Izvoz je prije svega posljedica ulaska Hrvatske u EU i lakše prodaje proizvoda i usluga malih i srednjih poduzetnika, a druga stvar drugačija je metodologija. Svaki pokazatelj je dobar, no za izlazak iz recesije trebaju dva pozitivna kvartala', rekao je Šuker.

Nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić upozorio je da je Hrvatska od 2011. izgubila 160.000 radnih mjesta, s tim da je izgledno kako će se ta brojka do kraja ove godine popeti na 200.000.

'Recesija je još duboko, duboko ukorijenjena u gospodarstvo. Ponovno se diže nelikvidnost, ponovno je neplaćanje sve veće, a u isto vrijeme zbog otimanja novca jedinicama lokalne samouprave, koje je bilo sulud čin, one obustavljaju daljnje ulaganje i investiranje jer pokušavaju krpati svoje redovne obveze koje su im temeljem zakona itekako velike. Nema ulaganja ni na državnoj razini. HEP uopće ne razmišlja o investicijama, a u Ini, osim što imamo predsjednika NO-a (op.a. Siniša Petrović) koji ništa ne radi i ne brine se da se počne ulagati u rafinerije, nemamo bitnih ulaganja. Ono nešto ulaganja što vidimo, to je u Hrvatskim vodama, ali je to premalo da bismo mogli reći da napokon imamo rast potrošnje koji će utjecati na gospodarski rast, a to je investicijska potrošnja. Nešto malo veće potrošnje što imamo kod građana nije rješenje jer se time ne kupuje hrvatska roba, najvećim dijelom. I to sve pokazuje da nismo ni blizu prekida negativnih trendova', rekao je Linić.