STOGODIŠNJA KONCESIJA

Vlada traži investitora koji bi uložio 200 milijuna eura u Kupare

09.04.2015 u 09:08

Bionic
Reading

Vlada će danas na sjednici donijeti odluku o objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za projekt Kupari I. Čitava procedura odužila se više od godinu dana, a pojedini političari i stručnjaci upozoravaju da investicija neće krenuti u naredne tri godine jer nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi

Na području bivšeg vojnog odmarališta predviđena je obnova hotelsko-turističkog kompleksa, a koncesija će biti na rok od 99 godina. Investicija je vrijedna oko 200 milijuna eura, a uključuje gradnju hotela s 4 i 5 zvjezdica, do 1.500 kreveta.

Ministar turizma Lorencin je izjavio da je interes investitora za Kupare 'lijep'. 'Uspjeli smo napraviti atraktivan investicijski paket', dodao je.

Pisma namjere poslalo je šest potencijalnih investitora, dva iz Rusije, dva međunarodna hotelska lanca, hotelska grupacija Karisma Hotels Adriatic i braniteljska zadruga. Na natječaj za dostavu obvezujućih ponuda moći će se prijaviti i investitori koji nisu iskazali interes putem prvog kruga.

Kriteriji za odabir investitora kroz obvezujuće ponude bit će visina naknade za pravo građenja, visina naknade za zakup hotela Grand te visina naknade za koncesiju na pomorskom dobru. U slučaju
dostave dvije ili više istih ponuda, određuju se dodatni kriteriji kao što su ponuđena visina ulaganja, vrsta i kvaliteta ulaganja, brend, plan zapošljavanja, doprinos razvoju okruženja te održivi razvoj i primjena novih tehnologija.

Investitor će imati obavezu svih tih godina uplaćivati u proračun naknadu za pomorsko i kulturno dobro. Ako primjerice za 30 godina ne budu u mogućnosti voditi turistički kompleks, Vlada će - barem je tako tvrdio Lovrencin - moći razvrgnuti ugovor i potražiti novog investitora. No upravo zato će pri izboru investitora paziti na to da ponuđač ima višegodišnje iskustvo u vođenju luksuznih lanaca hotela.