NEKA PAZI ŠTO PRIČA

Šef udruge banaka oprao Bozanića, Franak ga brani

02.04.2015 u 12:36

Bionic
Reading

U Temi dana N1 televizije Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka, govorio je o poziciji banka u donošenju rješenja kojim bi se olakšali problemi dužnika s kreditima u švicarcima, a osvrnuo se i na poruke iz poslanice kardinala Bozanića, u kojoj je banke nazvao lihvarima koji su podjarmili narod

'Trebalo bi se paziti koje se riječi koriste. Takvi izrazi se koriste za ilegalne aktivnosti, a banke su najviše regulirana industrija, imaju svog regulatora i niz zakona koji reguliraju njihovo poslovanje. Nadzor mora postojati jer banke posuđuju tuđi novac. To su paušalne izjave koje dobro zvuče u jednom trenutku', rekao je Bohaček te dodao da je Hrvatska u boljem položaju od mnogih zemalja u kojima ima više dužnika u švicarcima, poput Poljske, Mađarske i Rumunjske.

Naglasio je da u početku nitko nije prisiljavao klijente da uzimaju kredite u švicarcima. 'Počela je kriza i klijenti su bili pogođeni na više načina - rast kamatnih stopa, skok švicarca zbog krize i zbog Švicarske narodne banke (SNB) te gospodarska kriza tijekom koje su ljudi ostajali bezprihoda i bez posla. Oni koji imaju problema s vraćanjem kredita nisu u takvu situaciju došli zbog jačanja švicarca, već zbog gubitka posla i smanjenja prihoda', zaključio je Bohaček.

Kada je riječ o poziciji banaka u daljnjim aktivnostima oko donošenja rješenja za kredite u švicarcima, nakon što su predstavnici Udruge Franak napustili radnu skupinu, Bohaček je rekao da banke rade na modelu konverzije kredita u švicarcima u eure.

'Radimo na tom modelu i predložit ćemo ga državi. Diferencirat ćemo one koji su u stvarnim problemima, odnosno one koji imaju jednu nekretninu, i one koji imaju po četiri nekretnine. Ako svima pustimo pet posto, onima kojima stvarno treba pet posto to neće ništa značiti', poručuje Bohaček.

Udruga Franak Bohačeku: Uskrs je idealno vrijeme za povratak na pravi put

Udruga Franak na svom Facebook profilu uputila je poruku g. Bohačeku u kojoj navode: 'Ne znamo koja su Vaša vjera, uvjerenja i autoriteti, ali znamo debljinu Vašeg obraza. U svakom slučaju, pridružujemo se čestitci i poslanici kardinala Bozanića u vjeri i nadi da ćete otkriti savjest u sebi.' U poruci su priložili pravorijek Visokog trgovačkog suda s molbom da mu pravnici Hrvatske udruge banaka 'objasne da nešto što je ništetno ne može biti zakonito'.