DELEGACIJA IZ PEKINGA U HGK

Kinezi žele preko hrvatskih luka slati robu za Europu

30.03.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Područje transporta i distribucije roba, turizma, znanosti, tehnologije i kulture samo su neka od područja za unaprjeđenje suradnje hrvatskih i kineskih tvrtki, istaknuto je u ponedjeljak na hrvatsko-kineskom poslovnom susretu održanom u sklopu posjeta gospodarskog izaslanstva Pekinga HGK-Komori Zagreb

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich je kazao kako je želja povećati plasman hrvatskih roba na kinesko tržište, pri čemu je istaknuo i prednosti za poslovanje kineskih tvrtki u ovom dijelu Europe s obzirom da je Hrvatska članica EU, tržišta s više od 500 milijuna stanovnika.

U području transporta i distribucije roba kineske tvrtke, kako je istaknuto, imaju velike mogućnosti kroz korištenje hrvatskih luka za slanje svojih roba u Europu, kao i za izgradnju distributivnih centara.

Po iznijetim podacima, uvoz iz Kine u Hrvatsku prošle je godine iznosio 586 milijuna dolara, dok je hrvatski izvoz bio 68 milijuna dolara.

Fröhlich ističe kako mogućnosti suradnje postoje i kroz kineske investicije u Hrvatsku, a s obzirom na odluku kineske vlade da odobri kredite svojim poduzetnicima u iznosu od 10 milijardi američkih dolara za ulaganja u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Veseli, kako je rekao, i pojačan interes kineskih turista za dolazak u Hrvatsku te je u 2014. zabilježeno više od 60 tisuća dolazaka i 90 tisuća noćenja kineskih turista.

Potpredsjednik Međunarodne trgovačke komore Pekinga Liu Yang smatra kako je današnji susret važan za unaprjeđenje gospodarske suradnje kineskih i hrvatskih tvrtki te vjeruje da će postići dobre rezultate.

U kineskom izaslanstvu su predstavnici 11 kompanija iz svih poslovnih područja. Većim dijelom su to investicijske tvrtke koje ulažu u industriju, energetiku, telekomunikacije i druga područja te tvrtke iz nekretninskog, turističkog i građevinskog sektora.

Nakon službenog dijela održani su poslovni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki. S hrvatske strane prijavljeno je bilo 34 tvrtke iz područja turizma, prehrambene industrije, logistike, dizajna itd.