DRAGHI UVJEREN

'Tiskanje novca pomoći će oporavku eurozone'

26.03.2015 u 17:08

Bionic
Reading

Program kupnje državnih obveznica koji je pokrenula Europska središnja banka (ECB) pojačat će gospodarski oporavak eurozone, kazao je u četvrtak bančin predsjednik ECB-a Mario Draghi, pohvalivši također pomoć talijanskih vlasti bankama u smanjivanju tereta nenaplativih kredita

'Monetarna politika jača ciklički oporavak. Inzistiram na riječi 'ciklički' jer oporavak nije strukturne prirode', rekao je Draghi, referirajući se na dugoročne probleme poput visoke nezaposlenosti.

Čelnik ECB-a govorio je u talijanskom parlamentu o monetarnoj politici, strukturnim reformama i rastu u eurozoni, navodi se na internetskoj stranici središnje monetarne institucije zone primjene jedinstvene europske valute. Osim što je podnio tromjesečno izvješće u Europskom parlamentu, Draghi je već odgovarao na pitanja parlamentarnih zastupnika u Špajolskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Pozvao je članice eurozone da intenziviraju strukturne reforme u svojim gospodarstvima, napominjući da činjenica da odgovornost za reforme leži na vladama znači i da je monetarna unija u cjelini i dalje krhka.

Predsjednik ECB-a istaknuo je ujedno da središnja monetarna institucija eurozone podupire nastojanja vlade u Rimu da pomogne svojim bankama smanjiti portfelje nenaplativih kredita koji koče kreditiranje i predstavljaju prepreku gospodarskom oporavku.

'ECB načelno jako podržava mjere usmjerene na smanjivanje tereta loše imovine u bilancama banaka, uključujući ove u Italiji', kazao je Draghi. 'Inicijativa te vrste oslobađa resurse ponajprije u korist kompanija', dodao je.