BOLNE REFORME

Oštrim rezovima u agencijama Lalovac štedi milijardu kuna

30.03.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Jedan od najvažnijih mjera za smanjenje proračunskog deficita iz Vladinog novog paketa reformi, koji se priprema za Europsku komisiju, a čiju je neslužbenu verziju dobio tportal, racionalizacija je poslovanja 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kojom bi se trebalo uštedjeti više od milijardu kuna godišnje

Povjerenstvo koje je još prošle godine izradilo dubinsku analizu rashoda 187 državnih agencija, zavoda i fondova zaključilo je da kroz mjere racionalizacije moguće srezati najmanje 10 posto rashoda u odnosu na planiranih 10,34 milijarde kuna.

Mjere kojem kojima bi se trebalo uštedjeti oko milijardu kuna odnose se na racionalizaciju plaća, smanjivanje materijalnih rashoda i provođenje statusnih promjena.

Najviše, oko 500 milijuna kuna, planira se uštedjeti na materijalnim troškovima. U tom dijelu najviše će se rezati na intelektualnim uslugama (107 milijuna kuna), a štedjet će se i na troškovima za najam uredskih prostora te na voznom parku i putnim troškovima.

Ujednačavanjem plaća 26.247 zaposlenika državnih agencija, zavoda i fondova kroz sistematizaciju radnih mjesta, ujednačavanje koeficijenata i dodataka na plaće i slične mjere planira se uštedjeti 187 milijuna kuna.

Dodatnih 300 do 400 milijuna kuna trebalo bi se uštedjeti na spajanju agencija odnosno ukidanju i prenošenju dijela poslova na ministarstva. Tako će se, primjerice, Hina pripojiti Hrvatskoj televiziji, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA). Smanjenja broja agencija uključuje i otpuštanje dijela zaposlenih uz primjerene otpremnine.

Puni kapacitet planiranih ušteda od milijardu kuna Vlada planira realizirati u 2016., a u ovoj godini očekuje se smanjenje rashoda od 300 milijuna kuna.

'Agencije, njih 187, trebaju živjeti kako živi i hrvatski narod. Nažalost, narod živi teško, a i oni se moraju prilagođavati uvjetima u kojima danas jesmo', izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac.

'Povjerenstvo je jasno definiralo da ne samo da nema kontrola oko plaća, već ni oko službenih putovanja, materijalnih rashoda kao primjerice troškova za energiju', rekao je Lalovac, istaknuvši da se neće nikoga kažnjavati nego će se uvesti standardi te da je riječ o 26.000 djelatnika koji dugi niz godina nisu bili obuhvaćen nikakvim mjerama. 'Nećemo ulaziti u njihovu nezavisnost, oni će nezavisno raditi svoje poslove, međutim bitno je da će se morati pridržavati standardnih troškova, u tome nisu nezavisni'.

Ministar financija kazao je da će pokušati pojednostaviti sustav za agenvije na način da se ne mijenja zakon po zakon, već da se jednim zakonom donesu mjere za sve. Dodao je da je riječ o određenim neracionalnostima koje su poznate već dugi niz godina, napomenuvši da će se te mjere uvrstiti u nacionalni plan reformi. Istaknuo je i da će se mjere predviđene za agencije i zavode primjeniti i na ministarstva te javna poduzeća.

'Ovo je samo prvi paket mjera, bit će mjera još', rekao je Lalovac, najavivši da u ponedjeljak u Hrvatsku dolaze predstavnici Europske komisije, s kojima će Vlada razgovarati o eventualnim dodatnim mjerama šrednje.

'Konačni paket trebao bi biti gotov kroz 10-ak dana i njime se planira uštedjeti otprilike dva milijarde kuna', zaključio je Lalovac.