NOVIM MENADŽERIMA MANJE PLAĆE

Slovenska vlada smijenila vodstvo 'loše banke'

06.03.2015 u 12:35

Bionic
Reading

Slovenska vlada smijenila je vodstvo 'loše banke' i imenovala novo, povećavši tako svoj utjecaj u toj ustanovi koja sudjeluje u procesu sanacije banaka, a ograničila je i visinu plaća njezinih menadžera

Za nove neizvršne direktore imenovani su ekonomist Marko Simoneti, bankar Imre Balog i menadžer Janez Širovnik, dok će u upravi ostati dosadašnji dosadašnji izvršni direktor Torbjoern Mansson, ali uz plaću koja je sa 24.000 eura mjesečno smanjena na 17.000 eura, dok će ostali imati plaće od 5.000 eura, potvrdio je nakon sjednice vlada ministar financija Dušan Mramor

Na dosadašnje vodstvo loše banke i smijenjene strane menadžere s visokim ugovorima bilo je mnogo kritika zbog njihovih plaća koje znatno prelaze primanja domaćih menadžera, pa i članova vlade.

'Od novih direktora očekujemo da budu djelotvorni i otklone nedostatke koje je utvrdila državna revizija, a plaće smo odredili u skladu s nekim normalnim kriterijima', kazao je predsjednik vlade Miro Cerar na konferenciji za novinare.

Državna revizija nedavno je utvrdila nepravilnosti u lošoj banci, te kritizirala visoke plaće i konzultantske ugovore s vanjskim suradnicima.

Cerar je dodao da će njegova vlada predložiti da se djelovanje loše banke produlji sve do 2022. godine.

Loša banka, pravim imenom Tvrtka za upravljanje tražbinama banaka (DUTB), osnovana prije dvije godine, sudjeluje u postupku sanacije slovenskog bankarskog sustava. Na nju su prebačeni loši kreditni plasmani komercijalnih banaka, a ona ih u roku više godina pod što povoljnijih cijenama treba prodati, kako bi država vratila dio novca utrošenog na dokapitalizaciju banaka koje su se našle u teškoćama.

Među imovinom koju je od komercijalnih banaka i poduzeća u stečaju preuzela loša banka je i oko 2000 stanova i drugih nekretnina.

Državna revizija nedavno je utvrdila nepravilnosti u lošoj banci te kritizirala visoke plaće i konzultantske ugovore s vanjskim suradnicima.