ANGAŽMAN IFO INSTITUTA

Koliko je HDZ platio njemačke stručnjake? Tajna!

03.03.2015 u 09:01

Bionic
Reading

U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' jučerašnju HDZ-ovu gospodarsku konferenciju prokomentirali su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i šef HDZ-ova odbora za financije Tomislav Ćorić. Prema Marasovim riječima, na konferenciji nije bilo predstavljeno ništa novo, a Ćorić nije otkrio plaća li HDZ i koliko suradnju s bavarskim IFO institutom kojeg su angažirali za izradu gospodarskog programa

'Čak je i gospodin iz Bavarske rekao da su u fazi planiranja, na pola puta. Nema tu ništa što bi se dalo posebno analizirati i moram reći da sam čak malo žalostan jer sam mislio da ćemo čuti dobre prijedloge pa da ih već sad krenemo aplicirati', kazao je Maras i naglasio kako HDZ u svom programu polazi od toga da će se rezultati vidjeti tek nakon pet godina, zbog čega je, licemjerno spočitavati ovoj vladi da nakon tri godine vlasti nije postigla rezultate.

Šef HDZ-ova odbora za financije Tomislav Ćorić rekao je da kritika da HDZ angažirao bavarske stručnjake umjesto domaćih nema osnove.

'HDZ prije svega na svom programu radi sam, a pritom radi s kolegama iz IFO-a. To nije diktat iz inozemstva, kako nam to pozicija pokušava predstaviti ', rekao je Ćorić. Maras tvrdi da se unatoč tome time vrijeđa hrvatska pamet. Ćorić je podsjetio da je i bivši SDP-ov premijer Ivica Račan imao stranog konzultanta, Lajosa Bokrosa, koji je napustio poziciju jer nisu pratili njegove savjete.

'On je bio angažiran na konkretnim projektima i nije pisao nikakve programe', odgovorio je Maras.

Ćorić je naglasio da je IFO blizak narodnjačkim krugovima u Njemačkoj zbog čega je ta suradnja itekako logična. No nije otkrio plaća li HDZ tu suradnju i koliko.

'To vam ne bih mogao reći', rekao je Ćorić.

'Hrvatska više nema šanse za krive puteve. Moramo uistinu postići konsenzus oko ključnih pitanja, a to je pitanje gospodarskog oporavka' rekao je Ćorić, napominjući da je to na jučerašnjoj konferenciji rekao i šef HDZ-a, Tomislav Karamarko

'Kada Karamarko poziva na konsenzus to je kao da ja pozovem Obamu i Putina na mir u svijetu', regairao je Maras.

'Ovo nije kompanija, ovo je zemlja, ovdje žive Hrvati, ne može se PR-om i novcima zamijeniti ono što vi kao stranka morate raditi', rekao je Maras.

'Hrvatska je država svih građana, a ne samo Hrvata ', rekao je Ćorić, na što mu je Maras dobacio da je to lijepa promjena u odnosu na ono što je HDZ govorio u kampanji. Dodao je da mu HDZ-ov program izgleda kao opasno prodavanje magle.