PROPAO SASTANAK

Bankari i dužnici daleko od dogovora oko švicarca

02.03.2015 u 17:27

Bionic
Reading

Drugi sastanak radne skupine za rješavanje problema dužnika u 'švicarcima' nije donio napredak. Predstavnici Udruge Franak ranije su napustili sastanak nezadovoljni prijedlozima predstavnika banaka i Ministarstva financija

'Jedino što smo se uspjeli dogovoriti je da se ne možemo dogovoriti', objavila je na svom Facebook profilu Udruga Franak nakon današnjeg sastanka mješovite radne skupine.

Udruga Franak ne prihvaća prijedlog predstavnika banaka i Ministarstva financija da se rješenja traže samo za socijalno ugrožene kategorije građana.

'Predstavnici banaka i Ministarstva financija žele podijeliti dužnike u kategorije i u idućih godinu dana rješavati kategoriju po kategoriju, ali da se rješenja odnose samo na stambene kredite i to za dužnike s jednom nekretninom', ističe Udruga Franak.

Udruga se protivi podjeli dužnika u kategorije jer smatra da su nastupile izmijenjene okolnosti za sve dužnike. 'Socijalni model koji nude banke je samo skretanje pozornosti s bitnog problema, a to su enormno napuhane glavnice, koje su sada sigurno 30 do 40 posto veće nego u trenutku uzimanja kredita. I dalje zauzimamo dijametralno suprotna stajališta. No mi ostajemo pri tome da socijalna pitanja treba riješiti tako da se riješi uzrok problema, a ne posljedica', kazao je nakon sastanka novinarima Jurica Dobrinić iz Udruge Franak.

Ponovio je da se Udruga Franak zauzima za model konverzije kredita vezanih za švicarac u kunske, kao jedini prihvatljivi model. 'Konverzijom kredita riješilo bi se više od 90 posto slučajeva, a koji su sad socijalni slučajevi', dodao je Dobrinić.

Katarina Lucić, voditeljica Udruge, kazala je da će socijalni slučajevi ionako biti obuhvaćeni institutom osobnih stečajeva, ocijenivši socijalni model banaka 'odugovlačenjem pažnje i kupovanjem vremena'.

Najavila je i mogućnost da Udruga Franak napusti radnu skupinu. 'Ako se idućeg ponedjeljka ne postigne dogovor, Udruga Franak napustit će radnu skupinu i sazivati izvanrednu skupštinu Udruge na kojoj će odlučiti o daljnjim akcijama', kazala je Lucić, istaknuvši da su neki članovi već počeli preventivno raskidati trajne naloge.

U radnoj skupini za 'švicarac' sudjeluju predstavnici ministarstava socijalne politike i mladih, pravosuđa i financija, Hrvatske narodne banke (HNB), poslovnih banaka te Udruge Franak.

Udruga Franka u četvrtak se planira sastati s predstavnicima Hrvatske narodne banke na kojem bi se trebali preispitali modeli konverzije kredita u švicarcima.