MIKULAŠ DZURINDA

'Slovačka je svjedok da reforme, makar bile bolne, donose rezultate'

02.03.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Nakon danas održane konferencije 'Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015-2020', Hans-Werner Sinn, predsjednik bavarskog IFO Instituta, koji je angažirala naša najjača oporbena stranka da joj izradi gospodarski program koji bi trebao biti gotov u svibnju, u izjavi za novinare naglasio je kako se Hrvatska nalazi u velikim problemima i da su nužne radikalne reforme. No prema njegovim riječima, one ne moraju nužno biti i bolne. Na temelju slovačkog iskustva, i Mikulaš Dzurinda, bivši predsjednik Vlade Republike Slovačke, udijelio je Hrvatskoj nekoliko savjeta

'Hrvatska je u velikoj nevolji. Po stopi nezaposlenosti je treća u Europskoj uniji i očito je da se mora dogoditi nešto. Ima kvalificirano stanovništvo, plaće nisu previsoke. Potrebne su strukturne reforme koje će privesti kraju tranziciju iz komunizma u tržišno gospodarstvo. Potrebne su radikalne reforme. No za rezultate će biti potrebno neko vrijeme. Postoje neke mjere, kao što smo naučili danas na primjeru Slovačke, koje mogu brzo polučiti uspjeh. Treba uvjeriti međunarodne investitore da je Hrvatska sigurno mjesto, u kojem se može poslovati, i tada će kapital doći. Mnogo je kapitala na svijetu koji traži privlačne investicijske mogućnosti. Sada kada je Hrvatska dio EU-a ima sve predispozicije da uspješno sudjeluje u toj igri', kazao je Sinn.

'Hrvatskoj je potrebna tržišno orijentirana reforma. Tranzicija iz komunizma u tržišno gospodarstvo mora se privesti kraju', ponovio je Sinn.

'Ne mislim da reforme koje Hrvatska treba provesti moraju biti bolne. Postoje dva načina na koja se može organizirati socijalna država - tako da konkurira privatnoj ekonomiji ili da joj bude prijatelj, pomažući ljudima da pronađu posao', dodaje Sinn.

'Moram reći da nismo došli ovdje kako bismo rekli Hrvatima što da rade. IFO je samo neovisni institut u Njemačkoj i nije u izravnoj vezi s njemačkom vladom - potpuno je slobodan. Zamoljeni smo da im damo savjet i to radimo. Rezultat ovisi isključivo o političarima. I da, bio sam iznenađen kada su zatražili pomoć od nas', priznao je predsjednik IFO Instituta.

'Osobno sam pratio razvoj Hrvatske. Uvijek sam se divio hrvatskom pokretu za neovisnost, a i Njemačka je među prvima, ako ne i prva, priznala Hrvatsku. Mislim da Njemačka mora pomoći Hrvatskoj da postane uspješna priča. Ono što govorimo nije usmjereno određenoj stranci, već Hrvatskoj. Tko god da pobijedi na izborima, nije me briga. Preporuke koje dajemo može iskoristiti bilo koja stranka, tko god dobije izbore', naglasio je Sinn.

'Ne nastupamo ovdje neovisno, već surađujemo s ekonomskim stručnjacima iz Hrvatske, a oni su vrlo dobri ekonomisti', dodao je Sinn.

Na temelju primjera Slovačke, i Mikulaš Dzurinda, bivši predsjednik Vlade Republike Slovačke, dao je Hrvatskoj nekoliko savjeta.

'Slovačka može posvjedočiti o tome da reforme, makar bile bolne, donose rezultate. Zaista smo jedinstven slučaj. Bili smo politički izolirani i ekonomski uništeni, no pomoću reformi koje smo proveli u samo nekoliko godina izmijenili smo državu. Naš know-how želimo podijeliti s vama. Trebate stvoriti poslovno okruženje koje će biti prijateljsko; okruženje koje će biti privlačno investitorima, ali i koje će istovremeno potaknuti domaće poduzetnike da otvore nova radna mjesta. Trebate pojednostaviti i vaš porezni sustav, a možda ste čuli za naš flat tax, odnosno proporcionalan porezni sustav. Također smo naše tržište rada učinili fleksibilnijim. Nije lako, ali ljudi na kraju dana ipak cijene ono što ste napravili', poručio je Dzurinda.