NIJEMCI PORUČILI KARAMARKU

Rezultati reformi stižu kroz najmanje pet godina. Imate li strpljenja?

02.03.2015 u 14:27

  • +38

Konferencija Hrvatska i EU - razvojna politika 2015. - 2020. u hotelu Westin

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Bionic
Reading

'Ono što želim ovom prilikom reći gospodinu Karamarku jest da reforme ne daju rezultate odmah, već će biti potrebno nekoliko godina da dočekamo plodove. U Njemačkoj smo ih čekali pet godina. Dakako, pitanje je kolika je tolerancija hrvatskih građana po pitanju reformi?', kazao je Hans Werner Sinn, predsjednik IFO instituta, autora gospodarskog programa HDZ-a na panelu 'Fiskalna i monetarna politika - alati gospodarskih promjena', održanom u okviru konferencije 'Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015-2020' u zagrebačkom hotelu Westin

'Hrvatska iza Grčke plaća najveću cijenu kapitala u Europi. Premija rizika je velika, kao i rizik od siromaštva. Ali nemojte upasti u zamku populističkih politika koje će se voditi po tom pitanju. Populistička politika odmiče vas od onoga što je ključ svega', naglasio je Lovrinčević.

'Hrvatskoj je Maastricht udaljen 20 godina. I to je najbolji scenarij; nećemo biti u stanju uvesti euro još 20 godina! Ostali smo bez monetarne izlaznestategije', upozorio je Lovrinčević i dodao kako je trenutni omjer zaposlenih i umirovljenika najgori u povijesti Hrvatske.

'Razmišljajte široko i radikalno u smislu reformi', poručio je Lovrinčević okupljenima.

Ivan Mikloš
, bivši zamjenik predsjednika vlade i ministar financija Republike Slovačke, poručio je kako su Hrvatskoj potrebne duboke strukturne reforme.

RTL Autor: RTL

'Bez fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilizacije nećete postići ništa. To je ključno', kazao je Mikloš.
Video: Goran Jakuš/Pixsell

Predsjednik Odbora za financije HDZ-a Tomislav Ćorić otkrio je ključna područja HDZ-ova programa gospodarskog oporavka.

'Jedan i jedini cilj našeg programa je održiv rast i razvoj Hrvatske. No jasno je da ostvarenje programa nije moguće bez određenih žrtvi', kazao je Ćorić.

'Ići ćemo u smjeru reindustrijalizacije Hrvatske. Upravo IT sektor pokazuje dobre rezultate, a šansu vidimo i u razvoju malog i srednjeg poduzetništva te afirmaciji područja koja su povijesno dugo bila zanemarena. Dakako, i sektor poljoprivrede krije ogroman potencijal', kazao je Ćorić i naglasio kako Hrvatska narodna banka (HNB) mora zauzeti značajniju ulogu u pokušaju da se Hrvatska gospodarski pokrene.

Najveća zvijezda ove konferencije, Hans-Werner Sinn, predsjednik IFO Instituta, autora gospodarskog programa HDZ-a, rekao je kako je teško govoriti o studiji koja još nije dovršena.

'IFO je iskusan u izradi gospodarskih programa. Pomogli smo i Gerhardu Schröderu. Za vrijeme njegova mandata nezaposlenost je u Njemačkoj narasla do nezapamćenih razmjera i bilježila se velika ekonomska stagnacija; Njemačka je imala najnižu stopu rasta, kapital je odlazio iz zemlje, a velik broj radnika imao je malu plaću. No intenzivne reforme dale su rezultate. Ono što želim ovom prilikom reći gospodinu Karamarku jest da one ne daju rezultate odmah, već će biti potrebno nekoliko godina da dočekamo plodove. U Njemačkoj smo ih čekali pet godina. Dakako pitanje je kolika je tolerancija hrvatskih građana po pitanju reformi?', kazao je Sinn.

Svi sudionici panela složili su se kako je potrošeno vrijeme za odgađanje reformi.

'Postoje načela, ali je važnije političko vodstvo i provođenje reformi. Politički vođe moraju biti uvjereni u nužnost tih reformi. U Grčkoj reforme nisu uspješne jer ih forsiraju izvana. Možemo vam dati savjete, ali u konačnici, o vašim vođama ovisi koje će odluke donijeti i kako će ih provesti', zaključio je Mikloš.