DRUGI SASTANAK

Bankari i Udruga Franak na novom sučeljavanju kod Lalovca

02.03.2015 u 08:57

Bionic
Reading

Nastavlja se sastanak radne skupine u Ministarstvu financija, gdje će biti riječi o preispitivanju modela konverzije kredita u švicarskim francima. Prvi sastanak radne skupine, koju čine predstavnici države, banaka i dužnika, završio je prošlog ponedjeljka bez konkretnih zaključaka

Koordinator Udruge Franak Denis Smajo nazvao je tada sastanak konstruktivnim. No nezadovoljan je što se banke nisu odmaknule od predloženoga socijalnog modela rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.

Banke predlažu dva modela za rješavanje problema 'akutnih' dužnika sa stambenim kreditima u švicarcima, koji više ne mogu plaćati rate. O rješenju za ostale dužnike tek se treba razgovarati. Prema jednom modelu, potraživanje koje je osigurano založenom nekretninom prodalo bi se državi, a dužnici bi ostali zaštićeni najmoprimci.

Druga je opcija model 'walk away' kojim se dužnik oslobađa i duga i nekretnine te njih u cijelosti preuzima banka. Vrijednost nekretnina određivala bi se prema današnjim tržišnim vrijednostima, a banke bi na sebe preuzele razliku do ukupnog iznosa duga pojedinog dužnika nastalu zbog aprecijacije franka i pada vrijednosti nekretnina.