TKO SU KLIJENTI HSBC-A?

U Srbiji procurila imena klijenata, naše Ministarstvo financija još šuti

27.02.2015 u 10:14

Bionic
Reading

U Srbiji su u javnost procurila imena klijenata švicarske podružnice HSBC banke, a ona se nalazi u fokusu zbog nedavnog skandala s utajom poreza i pranjem novca. Prema pisanju srpskog Blica, račune u HSBC-u imali su srpski poduzetnici Vuk Hamović, Zoran Ivković, Zoran Drakulić i bivša nogometna zvijezda Dragan Stojković Piksi. Tportal je pokušao doznati u kojoj je fazi istrage hrvatsko Ministarstvo financija, međutim odgovor nismo dobili

Među sto tisuća računa na kojima se nalazilo 120 milijardi dolara u švicarskoj podružnici HSBC banke, koja je dospjela u središte skandala nakon što se otkrilo da se u njoj 'prao' novac, našlo se i 40 računa fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske, a na kojima je 33 milijuna dolara. Najveći pojedinačni račun povezan s Hrvatskom onaj je na kojem je bilo 11 milijuna dolara, a HRT je objavio kako je procurilo da je riječ o novcu obitelji Lukšić, no nitko iz nje do danas nije komentirao ove navode.

Nakon izbijanja afere ministar financija Boris Lalovac istaknuo je kako hrvatska strana nije kontaktirala s medijima koji su radili na priči, već da pokušava doći do podataka 'legalnim' putem, kroz institucije, odnosno preko Porezne uprave i Ureda za sprečavanje pranja novca.

'Nadam se da će Ured za sprečavanje pranja novca doći do tih podataka, a onda ćemo putem DORH-a pokušati poduzeti određene radnje. Međutim intenzivno radimo na tome. Neće biti lako', izjavio je Lalovac prije dva tjedna.

U kojoj su fazi istrage gotovo tri tjedna od izbijanja afere, ne znamo. Unatoč upitima Ministarstvu financija i Poreznoj upravi, do odgovora nismo uspjeli doći.

U Srbiji procurila imena klijenata HSBC-a

Među klijentima HSBC banke je i pedesetak osoba povezanih sa Srbijom, a oni na računima drže više od 43 milijuna dolara. Kako piše srpski Blic, najsumnjivije transakcije imali su Vuk Hamović i Zoran Ivković, čelnici kompanije EFT sa sjedištem u Londonu, koja se bavi trgovinom strujom. Nijedan od njih nije to htio komentirati, ali izvještaji koji su procurili u javnost ukazuju na to da je upravo Ivković onaj Srbin koji je u švicarsku podružnicu HSBC banke u kovčegu donio 20 milijuna eura, o čemu su srpski mediji danima pisali.

Srpski biznismen Zoran Drakulić kazao je kako već 20 godina živi u inozemstvu i da je normalno to da ima račune u stranim bankama. Račun u HSBC-u ima i njegova supruga.

Dragan Stojković Piksi, bivši srpski nogometaš, i njegova supruga imali su račun na kojem je 2006. i 2007. u jednom trenutku bilo oko dva milijuna eura.

'Svi računi koje posjedujem u bankama prijavljeni su u Francuskoj, čiji sam rezident već 20 godina, i na sve plaćam porez', prokomentirao je Stojković za Blic.