REKORDERI

Ovo su tvrtke kojima je država oprostila milijune

17.02.2015 u 18:43

Bionic
Reading

Tijekom prošle godine država je fizičkim i pravnim osobama otpisala ukupno više od 7,15 milijuna kuna duga, dok je za još 337,7 tisuća kuna odobrena obročna otplata ili odgoda plaćanja, pokazuju podaci koje je na svojim internetskim stranicama u utorak objavilo Ministarstvo financija

Riječ je o podacima za fizičke i pravne osobe kojima je Ministarstvo financija odobrilo odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga, odnosno prema kojima je svoje potraživanje prodalo, otpisalo ili djelomično otpisalo sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja, a koju je Vlada donijela 2013. godine. Predmet te uredbe su nejavna davanja, odnosno riječ je o naknadama za koncesije i neporeznim dugovima prema državi ili lokalnim jedinicama, poput kazni, prekršaja, naknada i drugih sličnih prihoda državnog i lokalnih proračuna.

Temeljem uredbe, fizičkim je osobama u 2014. godini ukupno otpisan iznos od 1,44 milijuna kuna, a pravnim osobama od 5,71 milijun kuna. Obročnih otplata duga lani je ukupno odobreno u iznosu od 315,3 tisuće kuna, a odgoda plaćanja odobrena je za ukupni iznos od 22,4 tisuće kuna, pokazuju podaci Ministarstva financija.

Samo u prvih mjesec dana ove godine fizičkim je osobama otpisano 25,8 tisuća kuna dugova, a pravnim je osobama po osnovi otpisa potraživanja otpisano 29 milijuna kuna. Uz to, pravnim je osobama u siječnju ove godine odobrena odgoda plaćanja, odnosno obročna otplata duga u iznosu od 149,02 milijuna kuna.


Pritom se najveći iznos, 47,57 milijuna kuna, odnosi na odobrenu odgodu plaćanja i obročnu otplatu duga tvrtke Drava-international d.o.o. (Eko-Slavonija d.o.o.) iz Osijeka. Toj je tvrtki istovremeno otpisano više od 6 milijuna kuna kamata.

Tvrtki Arteferro dohomont d.o.o iz Goričana odobrena je odgoda i obročna otplata više od 18,2 milijuna kuna duga, uz otpis 1,7 milijuna kuna kamate, a tvrtki Pan Parket d.o.o. iz Čačinaca odobrena je odgoda i obročna otplata za 16,7 milijuna kuna duga, uz otpis više od 5 milijuna kuna kamate.

Tvrtki Požgaj d.o.o. iz Velikog Bukovca odobrena je odgoda i obročna otplata za 15 milijuna kuna duga, uz otpis gotovo 3 milijuna kuna kamate, a zagrebačkoj tvrtki Munja d.d. omogućeno je da odgodi i u obrocima otplati više od 10,4 milijuna kuna duga te joj je istodobno otpisano 1,7 milijuna kuna kamata.

Otpis, odgoda i obročna otplata uređeni su Vladinom Uredbom, a njenom se provedbom, kažu u Ministarstvu, nastoji olakšati položaj gospodarstvenicima i građanima koji imaju opravdane probleme u izmirivanju obveza prema državnom proračunu i proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ministarstvo financija u priopćenju podsjeća kako podatke za fizičke i pravne osobe kojima je, sukladno Uredbi, odobrilo odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga, odnosno otpisalo ili djelomično otpisalo svoje potraživanje, objavljuje na temelju odredbi Zakona o proračunu, odnosno izmjena tog Zakona koje je Sabor donio krajem siječnja ove godine.

Naime, tim je izmjenama izričito propisano da su Vlada, Ministarstvo financija i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave 'dužni javno objaviti podatke o visini duga i dužnicima kojima su odobrili odgodu plaćanja ili obročnu otplatu duga, odnosno javno objaviti podatke o visini duga i dužnicima prema kojima su svoja potraživanja prodali, otpisali ili djelomično otpisali'.

Iz Ministarstva, koje je podatke objavilo na svojim mrežnim stranicama, napominju da se ti podaci objavljuju u obliku izvješća te najavljuju da će se 'ažurirati na mjesečnoj razini, sve u cilju transparentnosti i dostupnosti javnosti'.