VICEGUVERNER ŠOŠIĆ:

'Krediti u švicarcima nisu bili špekulativni proizvod'

31.01.2015 u 11:36

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'Intervju tjedna', viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić najavio je osnivanje radne skupine koja će predložiti rješenje situacije s kreditima u švicarskim francima. Dodao je da žrtava svjetske financijske krize ima puno, a ljudi koji imaju kredit u francima jedni su od njih

Šošić smatra da dio kritika na HNB oko švicarca proizlazi iz nerazumijevanja uloge HNB-a, koji ni ne piše niti usvaja zakone. O svima onima koji sada govore da je HNB trebao zabraniti kredite u francima, tvrdi da to nisu činili u vrijeme najveće ekspanzije tih kredita, pa sada imaju sindrom naknadne pameti.

Prema svim stres-scenarijima HNB-a, naglasio je Šošić, franak nije smio ojačati više od 20%, međutim, dogodilo se nešto što nitko u to vrijeme nije mogao predvidjeti – svjetska kriza.

Rezolutno odbacuje tezu da su krediti u francima bili špekulativni proizvod jer, navodi Šošić, ako špekulirate, činite to na kratak rok, a ne na rok i do 30 godina, na koji su krediti u francima odobravani.

Fiksiranjem tečaja franka na 6,39 kn banke sada imaju veći trošak kredita u toj valuti od milijardu i pol kuna godišnje, naglašava viceguverner.

Zaključuje kako politika ove zemlje mora biti takva da se pod svaku cijenu moraju izbjeći ovrhe i deložacije, za banke je svako rješenje bolje od ovrhe jer su za njih nekretnine samo trošak.