I AUSTRIJANCI NA MUKAMA

Hypo banka u Jugoistočnoj Europi ima u kreditima milijardu franaka

28.01.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Austrijski dnevnik Die Presse donosi priču o tome kako je skok tečaja franka zakomplicirao prodaju dijelova imperija Hypo u Jugoistočnoj Europi. Naime, zaduženje Hypo Alpe-Adria Banka na Balkanu u francima je iznad milijarde eura, a u cijelom Hypu ima 2,2 milijarde kredita u francima

'Nisu to činili samo Erste i Raiffeisen, u Jugoistočnoj Europi i Hypo Bank mnoge je kredite podijelio u francima', piše u prvoj rečenici članka austrijskog dnevnika Die Presse o utjecaju porasta vrijednosti franka na prodaju dijelova ove podržavljene austrijske banke, čiju bi balkansku mrežu banaka trebao preuzeti američki investcijski fond Advent.

'Sada se povećavaju i rizici za austrijske porezne obveznike', ističe Die Presse te navodi kako bi porast franka mogao značiti još milijardu eura troškova za saniranje 2009. bankrotiranog Hypo Banka, u koji je već uloženo više od 10 milijardi eura.

Zanimljivo je da su i drugi mediji spekulirali o tome kako će situacija s frankom utjecati na dogovor o prodaji dijelova Hypovog imperija Amerikancima, no da tvrtka Heta, koja je nasljednica Hypa, odbija u javnost iznijeti konkretne brojke po ovom pitanju. Die Presse se pak poziva na 'krugove bliske vladi' te navodi kako je sveukupno 2,2 milijarde aktive u kreditima u francima, od čega je milijarda podijeljena u Jugoistočnoj Europi, dakle i Hrvatskoj. Većinom su to krediti tvrtkama i pojedincima, a za njih u konačnici garantira Austrija, kako je detaljno razrađeno u kupoprodajnom ugovoru s američkim Adventom.

'Nitko trenutačno ne može predvidjeti koliko će ljudi u Hrvatskoj i Srbiji biti u stanju vraćati svoje kredite u francima', piše Die Presse i dodaje kako će se tek 'za nekoliko godina znati' koliko će dodatnih gubitaka Hypa morati pokriti austrijski porezni obveznici. Najoptimističnije procjene kreću se oko 200 milijuna eura.

Ali to nije sve kada je riječ o komplikacijama koje franak izaziva u poslovanju nasljednika Hypo Banka, pa postoje sumnjivi krediti i u Italiji. Tu je i sudski proces Bayerische Landesbank (BLB) za 1,4 milijarde franaka, koje Bavarci utjeruju od Hypa preko suda. Ako Hypo Bank izgubi taj proces, morat će platiti BLB-u mnogo više zbog povećanja tečaja franka.