VEĆ NA 78 POSTO BDP-A

Zastupnici šokirani Eurostatovim podacima o hrvatskom javnom dugu

23.01.2015 u 10:28

Bionic
Reading

Prema najnovijim podacima Eurostata, hrvatski javni dug krajem trećeg tromjesečja 2014. dosegnuo je 78 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), skočivši u godinu dana za 7,3 postotna boda. Zbog toga jutros su se na noge digli saborski zastupnici te su zbog 'zabrinjavajućih podataka' zatražili i stanku u zasjedanju

Među prvima je stanku zatražila DC-ova Vesna Škare Ožbolt, u raspravi se založivši za donošenje zakona o javnom dugu.

'Hrvatska je zajedno sa Slovenijom i Bugarskom u top tri zemlje koje su zabilježile najveće povećanje udjela javnog duga u BDP-u. Hrvatska ni u 2014. nije uspjela stabilizirati javni dug, a sporo se provode reforme javnog sektora. Nijedna Vlada RH do sada nije pronašla čarobnu formulu kako efikasno provesti restrukturiranje javnog sektora', upozorila je Škare Ožbolt.

Nadodala je kako se Vlada najbrže zadužuje krajem godine, za vrijeme blagdana, bez velike pažnje javnosti. 'S takvom praksom mora se prestati. Apeliram na donošenje zakona o javnom dugu', rekla je Škare Ožbolt.

Ideju o donošenju novog zakona podržao je i nezavisni Branko Vukšić, dodavši kako bi prva odredba tog zakona trebala biti - 'nemojte se zaduživati'.

Upozorio je također da Vlada odluke o zaduživanju donosi tijekom blagdana. ''Čini mi se da je praksa ove Vlade da svako malo na telefonskim sjednicama premijer kaže ministru financija 'daj mi molim te nabavi 4 milijarde', ode se s koferčićem i nabavi se taj novac', ističe Vukšić i dodaje kako taj dug nije premijerov, nego će biti problem budućih generacija.

No protiv ideje o zakonu je HDZ-ov Ivan Šuker. 'Ne znam što bi zakon mogao donijeti jer zakon smo mi. Svaki put kada dignete ruku za proračun dignuli ste ruku za povećanje javnog duga', rekao je Šuker.

Podsjetio je na to da je dok je bio ministar financija predlagao da deficit postane ustavna kategorija. 'Tada su me javno ismijali, a danas vidimo da bi to itekako trebalo jer oni koji troše proračunska sredstva moraju znati što im je dozvoljeno po Ustavu', rekao je Šuker.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor pozvala je pak na konsenzus stranaka po pitanju deficita i duga. 'Ovi podaci su zabrinjavajući i istina je - sporo se provode reforme, ali trebalo bi postići minimum dogovora o tome što to reforme jesu i kako ih provoditi uz konsenzus vodećih stranaka', kazala je Kosor.