SLAVKO LINIĆ

'Franak je valuta koja u Hrvatskoj ne bi trebala postojati'

21.01.2015 u 14:38

Bionic
Reading

'Smatram da rješenje treba tražiti unutar Hrvatske, da je rješenje u dogovoru Hrvatske narodne banke, Vlade i poslovnih banaka', kazao je danas bivši ministar financija Slavko Linić, odgovarajući na pitanja novinara o situaciji sa švicarskim frankom nakon aktualnog prijepodneva u Saboru

'S obzirom da su poslovne banke rekle da mogu podnijeti tromjesečni rizik tečajnih razlika, znači da je osnovno dogovor oko troška konverzije 'švicaraca' u neku drugu valutu. Trošak je po meni nešto što se može podijeliti i na dio profita HNB-a i na dio profita poslovnih banaka, a onda treba vidjeti može li se u taj dio uključiti i Vlada. Evidentno je da je franak valuta koja u Hrvatskoj ne bi trebala biti prisutna i da je franak taj kojega se trebaju riješiti i građani i banke. To se može učiniti u vrlo kratkom roku i samim time ne trebaju nam sugestije izvana; ne treba nam obračun Vlade i HNB-a i poslovnih banaka', smatra Linić.

'Postoji uvijek ono osnovno pitanje je li guverner mogao povlačiti te 'netržne' poteze kojima bi se zabranjivalo zaduženje u jednoj valuti koja može imati ovako velike oscilacije. Ali nemojmo se vraćati u prošlost. Bitno je sada donijeti rješenja, i ja vjerujem da se ona mogu donijeti', rekao je bivši ministar financija.

'Moglo se to riješiti i u moje vrijeme, ali inicijativa uvijek dolazi od HNB-a. A ta inicijativa nije došla kada sam ja bio ministar', dodao je Linić.