BESPOVRATNA SREDSTVA

Maras i Grčić podijelili 12 milijuna kuna poduzetnicima

16.01.2015 u 15:29

Bionic
Reading

U Ministarstvu poduzetništva i obrta u petak su uručena 24 ugovora kojima su poduzetnicima dodijeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 11,9 milijuna kuna iz projekta "Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa".

Riječ je o projektu kojim se potiče razvoj, rast i konkurentnost mikro, malih i srednjih poduzetnika putem informatizacije poslovnih procesa, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013.

Na poziv koji provode Ministarstvo poduzetništva i obrta i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) do 31. prosinca 2014. zaprimljeno je 400 prijava.

Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 30. lipnja ove godine, a visina pojedinačne potpore iznosi od 150 tisuća do 750 tisuća kuna.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je istaknuo kako će sredstva iz ovoga programa poduzetnicima znatno olakšati poslovanje.

Da bi bili konkurentni na današnjem zahtjevnom tržištu, poduzetnici moraju optimizirati svoje poslovanje, a malim i srednjim poduzetnicima upravo primjena modernih tehnologija uvelike može povećati efikasnost, kazao je.

Pozvao je poduzetnike da se jave na natječaj i iskoriste priliku da uvedu napredne e-poslovne modele u svoje tvrtke. Napomenuo je kako je riječ o trajnom pozivu s ukupnim iznosom sredstava od 34,67 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić je istaknuo kako su jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija te korištenjem informacijske i komunikacijske tehnologije među prioritetima ulaganja koje je zacrtano operativnim programima, kako onima iz financijskog razdoblja 2007. do 2013. tako i u novoj financijskoj perspektivi 2014. do 2020. Cilj je ojačati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, dati potporu projektima istraživanja i razvoja za poslovni sektor.

Grčić je rekao i kako će ova godina za Vladu biti godina bitke za istinu, o svemu što je ova Vlada promijenila u Hrvatskoj, što je omogućila, gospodarstvu prije svega.

Međutim, ključna je poruka da bez gospodarstvenika ne može, kazao je Grčić te dodao kako Vlada bez gospodarstvenika i poduzetnika ne može napraviti taj ključni zaokret i zato je apsolutno usmjerena na svaku vrstu potpore njima.

Naravno, pokušavamo povećati osobnu potrošnju, plaće zaposlenih, no želimo prije svega poduprijeti sektore koji vuku Hrvatsku prema boljoj gospodarskoj situaciji. Industrija raste, izvoz raste, turizam raste, no nažalost građevinarstvo još pada. Kad izlječimo i građevinarstvo Hrvatska će biti na stabilnom putu oporavka, kazao je Grčić.

Tko su dobitnici potpora možete pročitati u slijedećem dokumentu.