STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Platforme za bušenje nafte ne smiju se vidjeti s plaža

16.01.2015 u 12:03

Bionic
Reading

Agencija za ugljikovodike objavila je danas Stratešku studiju utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Time je otvorena javna rasprava koja će trajati do 16. veljače, rečeno je danas na brifingu s novinarima

'Strateška studija nije dovoljna da bi naftne tvrtke počele bilo kakvu radnju. Ona daje smjernice i preporuke koje se primjenjuju prilikom planiranja spečifičnih aktivnosti', rekla je predsjednice uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić

Nakon što studija bude usvojena, koncesionari na Jadranu – ENI, OMV, Marathon Oil, Medoilgas i INA morat će joj se prilagoditi i u ugovorima koji će s njima biti potpisani bit će navedeni svi ekološki uvjeti koje će im studija zadati.

'Odgovorno tvrdim da se studija nije prilagođavala bilo kojem od koncesionara', naglasila je Dorić.

Jedan od uvjeta za koncesionare je, primjerice, da u određeno doba godine na nekim područjima neće moći izvoditi istražne radnje zbog pojedinih životinjskih vrsta.

Konkretno, studija predviđa da u području Jabučke kotline (oko otoka Jabuka), koja je važno za mrijest ribljih vrsta, neće biti eksploatacija ugljikovodika.

Strateška studija je okvirni dokument dok će dodatna ekološka studija biti naknadno napravljena za svaku pojedinačnu istražnu, kao i eksploatacijsku bušotinu. Preporučuje i da se istražne radnje ne provode istovremeno na vise od tri istražna područja.

Prema studiji, platforme ne smiju vidjeti s plaža, naselja i turističkih zona.

Doric ocekuje kako ce studija biti usvojena sredinom ozujka, a da ce ugovori s koncesionarima biti potpisani krajem ozujka ili pocetkom travnja.

Inače, Agencija za ugljikovodike će 27. siječnja organizirati detaljno izlaganje strateške studije na kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani.