IZMJENE USTAVA NISU DOVOLJNE

Ekonomisti pokopali Josipovića: On podcjenjuje birače!

18.12.2014 u 12:12

Bionic
Reading

Glavna predizborna mantra Ive Josipovića je to da bez njegovog paketa ustavnih promjena neće biti ekonomskog oporavka. Ekonomski stručnjaci misle da tom porukom Josipović podcjenjuje birače i pitaju ga gdje je bio s inicijativama zadnjih pet godina, dok je Vlada provodila pravno nasilje nad poduzetnicima i sindikatima

Josipovićev ustavni paket čini temeljita reforma ustroja države, administracije, uprave, djelomično pravosuđa te promjena izbornog sustava. Stvaranjem novog okvira, uvjeren nam je aktualni predsjednik, gospodarstvu će se omogućiti da prodiše punim plućima.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb smatra da sve to lijepo zvuči, ali da prave reforme može pokrenuti i provesti samo Vlada.


'Sve drugo je nemoguće. Nemoguće je da se kroz sustav referenduma idu mijenjati pojedine stvari. Predsjednik može samo imati inicijative, ali ništa ne može mijenjati bez Vlade. Predsjednik je nerelevantan za promjenu institucija, on ne može ništa bitno promijeniti', ističe Lovrinčević.

Podsjeća kako je Josipović zadnjih pet godina imao potpuno otvoren prostor za bilo kakvu inicijativu, ali nije ništa poduzeo.

'Imali ste pravno nasilje, od predstečajnih nagodbi i raskida ugovora sa sindikatima do retroaktivnog oporezivanja dobiti. I netko je trebao reagirati. Taj netko je bio predsjednik te je morao poslati te zakone na ocjenu ustavnosti, ali to se nije dogodilo. On je morao zaštititi ustavni poredak, institucionalne okvire i stabilnost institucija. Za primjer, samo zakon o predstečajnim nagodbama se mijenjao sedam puta! Sad imate Zakon o strateškim investicijama i on također otvara prostor za malverzacije', upozorava Lovrinčević.

Ekonomski analitičar i konzultant Damir Novotny kaže kako Josipovićeva poruka o nužnosti ustavnih promjena za ekonomski oporavak nije najtočnija.

'Naslušali smo se raznih predizbornih poruka koje su bile nedopečene i nedorečene. Od Ive Sanadera, koji je govorio o jamstvenim karticama, Milanovićeva koalicija je gurala Plan 21, do predsjednika. Političari ne smiju podcjenjivati birače, niti zrelost biračkog tijela', ističe Novotny.

Dodaje kako ustavne promjene nisu nigdje ništa riješile i, prema njegovom mišljenju, hrvatski Ustav nije glavno ograničenje ekonomskog oporavka

'Ustroj i veličina općina i države nisu preduvjet za gospodarski rast. Oni koji kreiraju ekonomske politike, a to nije predsjednik države, moraju predložiti reforme. A glavna prepreka oporavku su upravo političke elite koje osmišljavaju ekonomske politike i državni sektor', zaključuje Novotny.