NAJGORI SCENARIJ

Putin: Oporavit ćemo se za najviše dvije godine

18.12.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Putin je na početku maratonskog razgovora s novinarima rekao da stručnjaci i javnost mogu stvari nazivati kako god žele, ali da Rusija, usprkos padu rublja i cijene nafte, nije u krizi

'Vlada i središnja banka adekvatno reagiraju na situaciju, mada su možda mogli i brže povući neke korake. Neizbježno je i sigurno da će situacija postati normalna. Svjetske energetske potrebe će nam povratiti rast, ali u međuvremenu moramo diversificirati gospodarstvo', rekao je Putin ističući da su probleme izazvali mahom vanjski činitelji.

Izrazio je optimizam u pogledu oporavka rublja i ekonomije.

U najgorem mogućem scenariju oporavak bi mogao trajati dvije godine, ali nema razloga misliti da će scenarij biti najgori. Vjerujem da će rubalj nastaviti oporavak iz proteklih dana te da će već polovinom sljedeće godine sve biti stabilizirano', rekao je Putin.

Ruski predsjednik naglasio je da će sve socijalne obaveze biti ispunjene, da su državne rezerve ove godine zabilježile rast te da ih ne treba bacati na obranu rublja.

Putin je naveo i da će se rusko gospodarstvo 'prilagoditi životu, odnosno niskim cijenama nafte'.

'Cijene nafte će pasti možda i na 40 dolara za barel, ali to nije važno. Ekonomija će se prilagoditi realnosti, ruska ekonomija će se prilagoditi cijeni nafte i to je ono što želim istaknuti. Pitanje je samo koliko će vremena biti potrebno za takvo što', rekao je Putin.

Jedan od novinara 'zahvalio je' predsjedniku Rusije na optimizmu i naveo da je glavna opasnost u Rusiji na putu ka oporavku birokracija, na što je Putin odgovorio da je 'ruska birokracija ništa u usporedbi s onom u Europskoj uniji'.