'VLADA JE NESPOSOBNA'

Linić: Prvo je bilo 3, sad je 2,5 milijarde. Monetizacija nema smisla

12.12.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Danas istječe rok za neobvezujuće ponude za monetizaciju autocesta. U javnosti se nagađa o trima ponudama na taj natječaj. Tim su povodom u HRT-ovoj radijskoj emisiji 'Poligraf' sudjelovali nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić, gospodarski strateg HDZ-a Tomislav Ćorić, saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić. 'Kad sam sudjelovao u razgovorima, rečeno je da nijedna ponuda ispod tri milijarde nije prihvatljiva. Sada se govori o 2,5 milijarde. Radi se o neefikasnosti Vlade, a javnost je protiv i od monetizacije treba odustati', kazao je Linić. Najavu povećanja cijene gorive nazvao je 'neodgovornom' izjavom ministra

'Građani za ceste već izdvajaju 60 lipa i ne trebaju više. Ministar Hajdaš Dončić trebao je pripremiti (restrukturirati) HAC prije monetizacije. Sad se javnost pita: zašto će sada koncesionar davati otkaze', dodao je bivši ministar financija Slavko Linić

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić kazao je kako treba čekati odluku Ustavnog suda o referendumu o monetizaciji. Dodao je kako nema ništa protiv petljanja tog suda, samo to treba početi na vrijeme.

'HAC je spreman na restrukturiranje, ali i danas ondje ima uhljebljivanja. Ministar Siniša Hajdaš Dončić to sprečava, a HAC i dalje plaća bivše načelnike općina', kazao je.

'Nije povoljan trenutak za monetizaciju, a HDZ je i protiv monetizacije jer nijedna alternativa nije analizirana', poručio je gospodarski strateg HDZ-a prof. Tomislav Ćorić.

'Nesposobnost Vlade dovela je do ovoga - da prodajemo kako bismo se spasili. Zašto nismo pokušali restrukturirati autoceste i refinancirati dugove', upitao se.

Nada Turina Đurić
iz HNS-a poručila je kako je HNS uvijek bio za 'razumne projekte', kao što je to bila gradnja autocesta, a to je i sada i monetizacija. Međutim, dodala je, u monetizaciju je možda trebalo ići prije.

'U situaciji smo da ne možemo servisirati svoje obveze i monetizacija je stvar razuma. Građani su malo previše emotivno reagirali', dodala je.