ŠEFICA HUP-A DERANJA:

'Nije normalno da djeci umjesto vrijedne imovine ostavljamo dugove!'

09.12.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Na tradicionalnom predblagdanskom susretu gospodarstvenika, članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), predstavljeni su najnoviji rezultati HUP Skora, a on mjeri provedbu ekonomskih politika odnosno potrebnih reformi. Ukupna vrijednost HUP Skora za prosinac 2014. iznosi tek 32 od mogućih 100, što je daleko ispod prihvatljivog minimuma od 50, a pritom je ovaj rezultat lošiji u odnosu na 2013., kada je iznosio 33

Rezultate HUP Skora predstavio je Velimir Šonje. Od 12 područja koja se prate u HUP Skoru čak sedam je loše rangiranih i oni bilježe vrijednosti niže od 33 ili ispod trećine maksimalnog skora.

Najlošije ocijenjena područja su produktivnost i konkurentnost, zatim fiskalna konsolidacija te pravosuđe i tržište rada. Ipak, vidljivi su i neki pozitivni pomaci, i to na području javne administracije i poticanja investicija.

'HUP Skor je sustav za mjerenje rezultata reformi. Pokazao je da se reforme kod nas ili ne provode ili se provode, ali ne daju rezultate. U usporedbi s Estonijom, koja je bivša zemlja SSSR-a i manja od Hrvatske, RH ima gotovo dvostruko lošiji skor. Hrvatska je zaglavljena u strukturnoj zamci', naglasio je Šonje.

Rezultate je prokomentirala i predsjednica HUP-a Gordana Deranja

'Hrvatska si više ne može priuštiti nijednu, a kamoli još nekoliko izgubljenih godina. Od Vlade očekujemo da s reformama započne odmah - ne kao da joj je 2015. prva godina mandata, a ne zadnja. Isto očekujemo i od sljedeće Vlade', kazala je predsjednica HUP-a.

'Dug na koji već dugo živimo neće nestati, a kredite ćemo svi vraćati. I sad je već jasno da djeci u nasljeđe umjesto vrijedne imovine ostavljamo ogromne dugove. To nije normalno i tako ne bi trebalo biti! Zato ne prihvaćamo krizu kao normalno stanje', naglasila je Deranja.

Roglić: Još nismo dotaknuli dno krize!

Nakon predstavljanja HUP Skora uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Gordana Deranja, Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora HUP-a, Maša Smokrović, dopredsjednica Vijeća članova, Petar Lovrić, član Izvršnog odbora, te Davor Majetić, glavni direktor. Oni su govorili o tome kojim konkretnim mjerama treba pomoći privatnom sektoru i što se mora mijenjati u onom kojim upravlja država.

Osvrnuli su se i na novu Vladinu mjeru o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Smokrović je kazala kako su kvote koje su propisane velike, te da je način na koji se u to krenulo bio pogrešan i nepripremljen.

HUP-ovci su i ovom prilikom zahtijevali reforme u javnom sektoru, te su istaknuli kako javni sektor treba preuzeti praksu privatnoga i postati konkurentan.

'Ovakvo stanje je neodrživo. Krenite u reforme jer treba nešto značajno promijeniti', kazala je Deranja.

Također su istaknuli i važnost reforme obrazovanja.

'Država se mijenja onoliko brzo koliko se mijenja obrazovanje, a kod nas se ono ne mijenja. Stoga ministru obrazovanja treba veći budžet kako bi mogao uvoditi promjene', rekao je Majetić.

'Dok smo pričali o državi znanja, izgubili smo struku', upozorio je pak Lovrić.

'Mene najviše brine demografija, a poduzetništvo je preživjelo sve. Bilo ga je u robovlasništvu, živjet će i dalje', dodao je Lovrić.

'Mi još nismo dotaknuli dno krize. Vjerujem da će ona potrajati još tri-četiri godine', kazao je Roglić.

'Oni koji prežive, preživjet će', zaključila je Deranja.