NOVI MRSIĆEV ZAKON

Poslodavci: Želimo zaposliti invalide, ali ih toliko nema na burzi

05.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Od 1. siječnja iduće godine, svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika bit će dužni zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju zaposlenih i djelatnosti koju obavljaju, najavio je ministar rada Mirando Mrsić. Međutim, tu su odluku poslodavci dočekali na nož. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kažu da na burzi rada ne postoji toliko osoba s invaliditetom s potrebnim kvalifikacijama. 'Pa iako na strani poslodavca postoji dobra volja da zaposli takve osobe, on to nije u mogućnosti učiniti iz objektivnih razloga, a za to će biti novčano penaliziran', kažu u HUP-u

Iz HUP-a su za tportal kazali kako apsolutno pozdravljaju svaki napor države da osobe s invaliditetom budu aktivnije zastupljene na tržištu rada. Ipak, dodaju kako se u provedbi novog zakona već sada s naziru pitanja o čijem rješavanju razgovaraju s resornim ministarstvom.

'Činjenica je da će poslodavci morati plaćati tzv. 'kazneni porez' ako ne ispune propisane kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom čak i ako na tržištu rada uopće nema dovoljnog broja osoba s invaliditetom odgovarajućih kvalifikacija. Primjera radi, jedna ICT tvrtka u Hrvatskoj s više od 1.500 zaposlenih prema prijedlogu zakona trebala bi zaposliti minimalno 60 osoba s invaliditetom. Na burzi rada ne postoji toliki broj osoba s invaliditetom s potrebnim kvalifikacijama, pa iako na strani poslodavca postoji dobra volja da zaposli takve osobe on to nije u mogućnosti učiniti iz objektivnih razloga, a za to će biti novčano penaliziran', ističu iz HUP-a.

'Ukoliko poslodavac ne nađe dovoljan broj osoba s invaliditetom na tržištu rada ili nema radnog mjesta na koje bi zaposlio veći broj osoba s invaliditetom (na primjer, radno intenzivne industrije,) obvezan je plaćati po nezaposlenom radniku s invaliditetom jednu trećinu minimalne plaće - svaki mjesec. Trenutno je Uredbom o visini minimalne plaće propisana visina minimalne plaće 3.017,61 kuna. Prema tome, mjesečna obveza poslodavca za jednu nezaposlenu osobu s invaliditetom iznosila bi trenutno 905,28 kuna koje tvrtka svaki mjesec mora izdvajati', pojašnjavaju u HUP-u i upozoravaju da je kod donošenja zakona nužno uskladiti sustav obrazovanja osoba s invaliditetom s realnim potrebama tržišta rada da bi se ovakav zakon mogao primjenjivati u praksi.