LJUBO JURČIĆ:

'Govor Grabar Kitarović bio je pravi državnički'

12.11.2014 u 17:37

Bionic
Reading

U svom govoru na skupu ekonomista u Opatiji predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović najavila je znatno aktivniji pristup od sadašnjeg predsjednika Josipovića u pritiskanju Vlade i pokretanju inicijativa za promjenu ekonomske politike

Koliko stvarno ima prostora da se s predsjedničke pozicije utječe na Vladinu ekonomsku politiku, pitali smo Ljubu Jurčića, predsjednika Hrvatskog društva ekonomista. 'Njihova je najveća snaga pristup javnosti. Oni mogu proizvoditi pritisak na Vladu da se nešto učini', smatra Jurčić. Pritom napominje da, unatoč suženim ovlastima, postoji jedan članak koji govori da se predsjednik brine za stabilnost i sigurnost zemlje.

'Na to bi se predsjednik mogao pozvati, jer danas najveća opasnost za stabilnost i sigurnost zemlje dolazi iz gospodarskog područja', smatra Jurčić.

Prema njegovom mišljenju, predsjednik Josipović nije dovoljno učinio na tom planu. 'U tom smislu prethodni predsjednik Mesić bio je puno oštriji pa možda i ponekad preoštar u odnosu na Josipovića, koji je tolerantniji i mekši', kaže Jurčić.

Inače, Jurčiću se svidio nastup Grabar Kitarović pred ekonomistima. 'Govor je, mora se priznati, bio državnički, retorika dobra, dikcija dobra, pravi državnički govor', nije štedio riječi hvale.