STATISTIČKA GREŠKA

Hrvatska neočekivano dobiva 32,5 milijuna eura od EU

24.10.2014 u 18:43

Bionic
Reading

Hrvatska bi po novom izračunu trebala dobiti povrat od svojih uplata u godišnji proračun Europske unije u iznosu 32,5 milijuna eura, a premijer Zoran Milanović je u petak u Bruxellesu istaknuo da je to pitanje statistike, a ne nešto čime se treba hvaliti

"Bolje je da dobijemo taj iznos, nego da ga moramo dati, ali u tim stvarima države ne postaju ni bolje ni lošije. Neće to nešto bitno promijeniti u Hrvatskoj, iz toga nitko ne raste niti postoje bogatiji. Rast i napredak su negdje drugdje", rekao je Milanović.

"Time se ne treba hvaliti, to je statistika", dodao je premijer nakon završetka dvodvenog summita čelnika EU-a.

Do promjene je došlo nakon što je Eurostat, statistička agencija EK, proučio gospodarske pokazatelje država članica od 1995. i korigirao uplate svake države u zadnje četiri godine, na osnovi brzine njihova gospodarskog rasta.

To je posljedica novog izračuna EU-a, koji određuje koliko svaka država članica mora uplatiti u zajedničku blagajnu na osnovi svojeg bruto nacionalnog proizvoda (BNP).

Najlošije je prošla Velika Britanija, koja će po novom izračunu morati platiti dodatnih 1,7 milijarda funti (2,1 milijarda eura) u proračun EU-a zbog dobre situacije u svojem gospodarstvu, zatim Nizozemska, 642 milijuna eura i Italija, 340 milijuna eura.

S druge strane, Francuska dobiva nešto više od milijarade, a Njemačka 779 milijuna eura.

Milanović je rekao da nitko ne treba biti iznenađen. "Pravila su tako tvrda i tu nema 'nisam znao'. Te statistike su sveto pismo i svatko ih se mora pridržavati", rekao je Milanović.

"Niti će dvije milijarde uništiti Veliku Britaniju, niti će iznos koji ćemo dobiti nešto bitno promijeniti u Hrvatskoj", dodao je.