LIJEPA NAŠA

Miletić se okreće u grobu: Autoceste na prodaju, Imunološki propada

24.10.2014 u 12:04

Bionic
Reading

Pokojni doktor medicine Pavle Miletić životnu ušteđevinu od 312.000 kuna 2002. dao je za izgradnju autoceste Zagreb – Split. Danas Vlada planira Dalmatinu dati u privatne ruke, a Imunološki zavod u kojem je Miletić proveo čitav svoj radni vijek nalazi se pred propašću

Miletića se sjetila povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec koja je jutros gostovala u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' posvećenoj krizi jedinog hrvatskog proizvođača imunobioloških preparata.

'Pavle Miletić se okreće u grobu. Autoceste se daju u koncesiju, a Zavod se uništava', rekla je Jagarinec ogorčena sporošću državnih institucija u rješavanju problema Imunološkog.

Zahvaljujući nebrizi većinskog vlasnika, države, i nesposobnošću bivših uprava Imunološki već desetljećima propada. Sve je kulminiralo u kolovozu 2013. kad je Zavodu Agencija za lijekove i medicinske proizvode oduzela dozvole za proizvodnju krvnih derivata i bakterijskih cjepiva što mu je donosilo oko 80 posto prihoda.


U prosincu 2013. otvoren je stečaj, ali je nakon žalbe uprave uz snažan politički pritisak zagrebački Trgovački sud u siječnju ove godine stečaj poništio. Vladajući su tada obećali kako će Imunološki restrukturirati (spominjalo se kako je potrebno 200 milijuna kuna), povratiti izgubljene dozvole i pronaći strateškog partnera.

U proteklih devet mjeseci malo toga je napravljeno. Ponestalo je novca za plaće radnika te im nisu isplaćena njihova primanja za kolovoz i rujan. Zaposlenici su prije dva dana stupili u štrajk, s tim da ne rade samo jedan sat dnevno jer bi se u suprotnom ugasila i jedina preostala proizvodnja virusnih cjepiva.

Budući da Imunološki više nema mjesta u skladištima za krvnu plazmu, transfuzijski centri je bacaju, a oko 120 zmija i 30 konja trenutačno ne služe svrsi i Imunološki jedva pronalazi sredstva za njihovu prehranu.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici konačno trebala donijeti odluku o pokretanju procedure pronalaska privatnog investitora za Imunološki, ali je sve odgođeno zbog toga što nisu stigle suglasnosti od svih mjerodavnih institucija.

Glasnogovornik ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovac najavio je kako će se Imunološki ponovo naći na dnevnom redu Vlade sljedeći tjedan. Ustvrdio je da ministarstvo pregovara s financijskim institucijama kako bi se za Imunološki osiguralo 15 milijuna kuna što bi mu stabiliziralo poslovanje u narednih godinu dana.

'U tih godinu dana možemo sve detaljno pripremiti, povratiti dozvole i omogućiti strateškom partneru da samo nastavi proizvodnju', rekao je jutros Cerovec 'U mreži prvog'.

Imunološki zavod godinama posluje s gubicima, lani je minus iznosio 13,4 milijuna kuna, i opterećen je kreditima.

Do sad su javno svoj interes za ulaganje u Imunološki zavod iskazali Grad Zagreb ili bolje reći gradonačelnik Milan Bandić koji je trenutačno u zatvoru te riječka tvrtka Jadran Galenski Laboratorij. Potrebna je investicija od 30-ak milijuna eura kako bi se Zavod ponovo digao na noge.