NA 2 GODINE UZ 6% KAMATA

HBOR daje kredite tvrtkama koje su okončale predstečaj

23.10.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) na današnjoj konferenciji za medije predstavio je nove mjere koje će provoditi HBOR u cilju jače potpore gospodarstvenicima. Na konferenciji su uz članove Uprave HBOR-a Martinu Jus i Gorana Filipića sudjelovali i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Boris Lalovac, ministar financija i predsjednik Nadzornog Odbora HBOR-a, stoji u priopćenju HBOR-a

HBOR će ubuduće odobravati kredite za obrtna sredstva malim i srednjim poduzetnicima koji su uspješno okončali postupak predstečajne nagodbe kako bi se omogućio oporavak njihovog poslovanje i očuvanje radnih mjesta. Društva čiji će se zahtjevi za kredit razmatrati mogu biti ona kojima su financijske institucije podržale plan restrukturiranja ili odobrili reprogramiranje obveza, koja su započela su s operativnim restrukturiranjem te koja su osigurala tržište za svoje proizvode ili usluge, navodi se u priopćenju HBOR-a. Konkretno, korisnicima će se nuditi krediti do dvije godine uz jednu godinu počeka po kamatnoj stopi od šest posto. A iznos kredita nije ograničen, navode u HBOR-u.

Jedna od strateških odrednica nove Uprave HBOR-a je podrška korisnicima EU projekata, i to onih koji se financiraju sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Upravo stoga je HBOR uveo nove programe kreditiranja namijenjene olakšanju i poticanju apsorpcije EU fondova. Ovim programima kreditirat će se projekti javnog i privatnog sektora koji se sufinaciraju sredstvima ESI fondova i to na način da će odobrenim kreditom biti omogućeno financiranje kako prihvatljivih, tako i neprihvatljivih izdataka po pojedinim natječajima, odnosno zatvaranju cjelokupne financijske konstrukcije. Krediti će se odobravati na rok do 15 godina s kamatnom stopom već od tri posto.

Novost u poslovanju je da će, osim izvoznih činidbenih bankarskih garancija, HBOR ubuduće izdavati garancije i radi ugovaranja i realizacije projekata na domaćem tržištu čime se želi potaknuti povećanje poslovne aktivnosti malih i srednjih poduzetnik, ističe se u priopćenju. Posebno se ovo odnosi na izvođače radova i dobavljače opreme za projekte koji se financiraju sredstvima EU fondova, te društva koja su uspješno okončala postupak predstačajnih nagodbi.

Kako bi se ojačala sposobnost malih i srednjih poduzetnika za realizaciju investicijskih projekata, HBOR je uveo mogućnost kreditiranja po modelu podređenog duga. Po ovom modelu, poduzetnici kredit HBOR-a počinju otplaćivati nakon što je otplaćen kredit poslovne banke. Cilj ove mjere je kreditiranje projekata kod kojih su investitori suočeni s problemom nedostatnog kapitala i instrumenata osiguranja za kredite.

S ciljem povećanja brzine i dostupnosti povoljnih kredita HBOR-a HBOR je uveo način odobravanja putem okvirnih kredita s poslovnim bankama, a novost je i suradnja s leasing kućama.

Branko Grčić
je tom prilikom istaknuo: 'Snažnija podjela rizika,. povećanje marže poslovnim bankama, snižavanje kamatnih stupa, ali i potpuno novi modeli od kojih posebno danas ističem kredite po modelu podređenog duga' te okvirne kredite s poslovnim bankama koji će povećati brzinu i dostupnost kredita poduzetnicima, ključni su naglasci novog seta mjera.'

'HBOR ima ključnu ulogu u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i posebno ćemo se orijentirati na financiranje izvoza, proizvodnje i segment malog i srednjeg poduzetništva posebno u sferi dostupnosti financiranja. Nadalje, HBOR će ubuduće biti još aktivniji u financiranju projekata kandidata za sredstva EU fondova kao partner poduzetnicima i poslovnim bankama. Vjerujem da će danas predstavljene mjere, zajedno s onima koje je Nadzorni odbor donio tijekom ove godine, rezultirati povećanim interesom i spremnosti poduzetnika za investiranje i povećanje poslovnih aktivnosti', izjavio je ovom prilikom Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave HBOR-a.

Podsjećamo da je HBOR s ciljem pomoći gospodarstvenicima tijekom ove godine produžio trajanje privremene mjere sniženja kamatne stope za jedan postotni bod za nove investicije, povećao marže poslovnim bankama, smanjio kamatne stope za izvoznike početnike i Kredit kupcu, omogućio dulji rok otplate i počeka po pojedinim programima za veće investicije, a s ciljem poticanja banaka na kreditiranje gospodarstvenika nastavljeno je s modelom podjele rizika s bankama.