PRIJETNJA GUBITKOM POVLASTICA

EU traži od BiH da ne diskriminira Hrvatsku u trgovini

22.10.2014 u 16:23

Bionic
Reading

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini ponovno je u srijedu upozorila kako ta zemlja mora prilagoditi odredbe svog privremenog trgovinskog sporazuma s Unijom tako što će se on u cijelosti primjenjivati i na Hrvatsku podsjetivši kako u suprotnome BiH riskira gubitak nekih od postojećih povlastica pri trgovanju s članicama EU

Posebnom izjavom dostavljenom lokalnim medijima delegacija EU reagirala je na istupe nekih bosanskohercegovačkih dužnosnika koji opetovano tvrde da je prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma neprihvatljiva za njihovu zemlju jer smatraju da bi time Hrvatska nastavila uživati u povlaštenom režimu uvoza u BiH kakvoga je imala prije ulaska u EU kao članica CEFTA-e.

Iz delegacije EU u Sarajevu istaknuto je kako prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH nakon ulaska Hrvatske u EU ne predstavlja bilateralnu aktivnost između BiH i Hrvatske već pitanje odnosa BiH i svih 28 zemalja članica Europske unije

Također se opovrgavaju tvrdnje kako Europska unija zahtijeva od BiH da dodijeli Hrvatskoj iste pogodnosti koje je imala prema pravilima CEFTA-e te podsjećaju kako je, primjerice, pristup Hrvatske tržištima članica CEFTA-e sada reguliran bilateralnim trgovinskim sporazumima koje EU ima sa svakom pojedinačnom članicom CEFTA-e. 'Ovi ugovori se temelje na kvotama', tumače iz delegacije EU te navode kako je riječ o tehničkim odnosno matematičkim prilagodbama trgovinskih kvota čiji je cilj osigurati što manje poremećaje u ustaljenom trgovanju.

To primjerice znači da ako je BiH odobrila godišnju kvotu od tisuću tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU, a bescarinski je uvoz iz Hrvatske u tu zemlju sukladno pravilima CEFTA-e iznosio 100 tona, nova prilagođena kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU, odnosno njenih 28 umjesto ranijih 27 država-članica, sada iznosi tisuću i sto tona.

Pritom se takve kvote raspodjeljuju na temelju redoslijeda podnesenih zahtjeva, što znači da u njima može sudjelovati bilo koja država-članica EU, a ne nužno Hrvatska.

'Ovakva se prilagodba radi u oba smjera s obostranim povećanjem kvota i stoga tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu BiH idu u pogrešnom pravcu', naveli su iz delegacije EU u BiH.

Podsjećaju i kako je metodologija EU-a za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvaćena od svih država zapadnog Balkana osim BiH. 'Europska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije BiH iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015. godine', navedeno je u izjavi.