ČIST RAČUN ZA SVE

Poslovnjaci nakon uhićenja Pripuza: Najbolje je ne raditi s državom!

22.10.2014 u 07:06

Bionic
Reading

U akciji Agram među 16 uhićenih je i poznati poduzetnik i vlasnik C.I.O.S. grupe Petar Pripuz, kojeg se sumnjiči da je ugovorima s Gradom Zagrebom na poslovima bez javnog natječaja pribavio imovinsku korist za svoju tvrtku. Tportal je ovaj slučaj, ne prejudicirajući njegov ishod, iskoristio za anketu među akterima poslovne zajednice o tome što uopće misle o poslovanju s tijelima lokalne samouprave i državom te trebaju li tvrtke biti u strahu od sklapanja takvih ugovora

'Poduzetnici se ne bi trebali bojati raditi s državom ili lokalnim samoupravama, ali trebaju biti pošteni. Biznis svakog poduzetnika mora biti transparentan. No mi živimo u državi u kojoj je uhapšen premijer, pa šef HGK, pa ne bih ponavljao da institucije trebaju raditi svoj posao. Svi moraju biti pod kontrolom, ali ne na način da zaustavimo gospodarski rast', kaže Branko Roglić, vlasnik Orbica. 'Trebamo privatizirati sve što možemo, pogotovo javne i gradske tvrtke, pa do ovakvih situacija ne bi ni dolazilo', ističe Roglić.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša, nam je pak rekla: 'Na sreću, nemamo nikakav poslovni odnos s državom jer je Kraš tržišno orijentirana kompanija. Naš je stav izbjeći poslovanje s državom zato što se kod nas u Hrvatskoj sa svime improvizira, manipulira, radi selektivan pristup. Pritom uvijek postoje jednaki i jednakiji.'

Prema njezinom mišljenju, u drugim 'velikim, normalnim i uređenim državama političari su podrška poduzetnicima i posve je normalno to da jedna Angela Merkel lobira za Siemens dok je kod nas sve naopako'.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Zvečeva, smatra da atmosfera za poduzetnike u Hrvatskoj već godinama nije dobra.

'Nakon nove afere sigurno nikome nije ugodno. Više nitko ne zna što smije, a što ne smije. Stvorilo se antipoduzetničko okruženje, što nije dobro kad nam je gospodarstvo u krizi', rekao nam je Pucar.

I on smatra da javnu nabavu treba pojednostaviti, osobito proces žalbi, koje čitav postupak znaju produljiti na dodatnih tri do šest mjeseci.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić smatra da afera Agram ukazuje na poteškoće koje nosi javna nabava koja, smatra on, ima puno problema.

'Nije toliko riječ o korupciji koliko o kompliciranim procesima koji predugo traju. Zasigurno nije dobro to što se 90 posto natječaja rješava po kriteriju najniže cijene. Imamo mnogo žalbi, netransparentnosti i sve mora biti jednostavnije da se poduzetnici ne boje ovakvih slučajeva, a bilo bi lakše i ljudima koji odlučuju na lokalnoj ili državnoj razini', rekao je Majetić.