'CIJENIMO NAPORE JOSIPOVIĆA'

MOL: Davor Štern je još 1998. želio zatvoriti sisačku rafineriju

16.10.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Mađarski MOL danas je pozdravio razgovore koje je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović vodio s dionicima o budućnosti sisačke rafinerije, ali i ponovio da ta rafinerija od 2008. konstantno posluje s gubitkom te da MOL-ova iskustva pokazuju kako je rafinerijsko poslovanje koje donosi gubitke moguće uspješno prenamijeniti u održivu djelatnost

'MOL veoma cijeni napore koje je predsjednik Republike Hrvatske uložio u iniciranje razgovora s dionicima o budućnosti sisačke rafinerije', kaže se u izjavi Szabolcsa I. Ferencza, višeg potpredsjednika za korporativne poslove MOL Grupe i člana Nadzornog odbora Ine.

Ured predsjednika Republike sinoć je potvrdio da je u ponedjeljak, 13. listopada u Uredu predsjednika održan sastanak na kojem su, uz članove Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, bili i hrvatski članovi Uprave Ine i predsjednik Uprave Zoltan Aldott, te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Viši potpredsjednik za korporativne poslove MOL Grupe u svojoj izjavi pak komentira neke od zaključaka koji su objavljeni u hrvatskim medijima o strategiji, rokovima za odluke i odgovornostima.

'O budućnosti Rafinerije nafte Sisak raspravlja se već više od 15 godina. Prestanak tradicionalne djelatnosti, odnosno prerađivanja nafte u Sisku po prvi put je predložio 1998. godine menadžment Ine na čelu s Davorom Šternom', navodi Ferencz u pisanoj izjavi.

Pritom ponavlja da od 2008. godine sisačka rafinerija konstantno posluje s gubitkom

'MOL-ova prijašnja iskustva pokazuju kako je rafinerijsko poslovanje koje donosi gubitke moguće uspješno prenamijeniti u održivu djelatnost. Takva prenamjena može pozitivno doprinijeti daljnjem razvoju nekonkurentnog područja poslovanja u modernije i održivije, nakon što se odredi općeniti okvir. Takva transformacija, te s njome povezan prijenos znanja (umjesto umjetnog održavanja struktura koje su neodržive) upravo i jesu uloga strateškog partnera i investitora', kaže viši potpredsjednik za korporativne poslove MOL Grupe i član Nadzornog odbora Ine.

Tom transformacijom, kako ističe, predviđa se i modernizacija Rijeke u prvoklasnu rafineriju ukoliko se osigura potpora dionika.

'MOL je za vrijeme pregovora dioničara više puta pokušao inicirati razgovore o poslovnoj strategiji i budućnosti Ine, uključujući i dijalog o trendovima u industriji i tržišnoj stvarnosti. Ministar gospodarstva do danas nije pokazao nikakav interes za ozbiljnim razgovorom o ovim pitanjima', ističe Ferencz.

Predstavnik MOL-a dodaje i kako su u toj kompaniji čuli za nedavni zahtjev predsjednika Republike Hrvatske koji je pozvao na strukturne reforme u Hrvatskoj kako bi se obustavili administrativni procesi koji kontinuirano dovode do financijskih gubitaka i povećavaju dug zemlje. 'Kao odgovoran dioničar MOL će nastaviti podupirati Inu u duhu ovog zahtjeva, budući da je on u skladu s najboljim komercijalnim interesima Ine', zaključuje Ferencz u izjavi.

354686,354463,354260,354046
Ministarstvo: strateške odluke za Inu na osnovu temeljite studije

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva u današnjem je priopćenju o sastanku predsjednika Republike Ive Jospovića, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te predstavnika Uprave Ine i sindikata koji djeluju u toj tvrtki navelo kako je na tom sastanku dogovoreno da se strateške odluke o budućnosti Ine ne donose bez temeljite studije, koja će biti detaljno i kritički analizirana između glavnih dioničara te unutar kompanije.

Sastanak je održan 13. listopada na inicijativu Ininih sindikata i branitelja udruženih u Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak.

'Stav Ministarstva gospodarstva je da je sastanak kod predsjednika Josipovića pokazao jedinstveni stav institucija RH za zaštitu nacionalnih interesa sukladno hrvatskim zakonima', navodi se u priopćenju.

Uz pregovore s MOL-om pokrenute prije godinu dana, bio je to još jedan od načina kako doći do zaštite hrvatskih nacionalnih interesa u, za Hrvatsku strateški važnoj, energetskoj kompaniji Ini, kaže se u obavijesti Ministarstva gospodarstva.

'MOL je u Inu ušao kao strateški partner, a ne kao financijski ulagač i preuzimatelj. Stoga je mišljenje Ministarstva gospodarstva da se MOL tako i mora ponašati ne ignorirajući činjenicu strateške orijentacije Ine kao vertikalno integrirane, razvijene, regionalne kompanije, a ne kao podružnice MOL-a', zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Ured predsjednika Republike sinoć je potvrdio Hini da je u ponedjeljak, 13. listopada održan sastanak na kojem su bili članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, hrvatski članovi Uprave Ine i predsjednik Uprave Zoltan Aldott, te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Stav članova Stožera, kako su naveli iz Ureda, bio je da Rafinerija može opstati, a postignut je dogovor da se strateške odluke o budućnosti Ine ne donose bez temeljite studije i jasne projekcije o budućnosti Ine

Članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak u sinoćnjoj su izjavi o sastanku u Uredu predsjednika izrazili optimizam kada je u pitanju sudbina Rafinerije.