SLUČAJ SISAČKE RAFINERIJE

Vrdoljak ispitivao, Aldott izmotavao, a Josipović smirivao

15.10.2014 u 09:40

Bionic
Reading

Članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak izrazili su, nakon sastanka u Uredu predsjednika Republike Ive Josipovića, kojemu je nazočio i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, optimizam kada je u pitanju sudbina Rafinerije

Članovi Stožera za obranu Rafinerije, kako je rekao sinoć Hini koordinator Stožera Predrag Sekulić, bili su iznenađeni što je sastanku bio nazočan i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott. To je predsjednik Josipović obrazložio namjerom da želi čuti obje strane, rekao je.

'Na početku razgovora smo iznijeli naše stajalište da Rafinerije mora nastaviti preradu nafte, što ujedno predstavlja zaštitu naših nacionalnih interesa, ali i poštivanje zakonskih propisa. Iznijeli smo i prijedlog o izmjeni Zakona o privatizaciji Ine, kojim bi se onemogućilo da jedan vlasnik ima 50 ili više posto vlasništva. Uvjerili smo sudionike sastanka da naša Rafinerija posluje pozitivno i da trajno može biti profitabilna. Naravno pod uvjetom da koristi domaću naftu, koja se sve manje prerađuje, jer su naftna polja sve zapuštenija. Dobro smo se pripremili za ovaj sastanak i nastupili smo s čvrtsim stajalištima i činjenicama, pa nas ni Zoltan Aldott nije ni u jednom trenutku mogao demantirati', rekao je sinoć Hini Sekulić.

Rekao je da je i ministar Ivan Vrdoljak predsjedniku Uprave Ine uputio više pitanja, ali da je dobio malo konkretnih odgovora, 'pa je konstatirao kako se ne radi o dogovorenim partnerskim odnosima'. Ministar je, kaže Sekulić, rekao da za izradu cjelovite, stručne i objektivne studije, kojom treba obuhvatiti cijelu Inu, treba više vremena i da se odluke ne mogu donositi naprečac.

Na pitanje koliko se naftnih derivata sada uvozi iz Mađarske, Zoltan Aldott je odgovorio kako je ove godine uvezeno 180.000 tona, na što su članovi Stožera reagirali podatkom kako je to tek dva i pol mjeseca proizvodnje u Sisku, ispričao je koordinator Stožera.

Rekao je kako je predsjednik Josipović upozorio da studija, na temelju koje će se donijeti konačne odluke, mora biti temeljena na jasnim i objektivnim kriterijima.

Sastanku, koji je trajao sat i 20 minuta, nije bio nazočan direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković, iako je iz Ureda Predsjednika bio pozvan, dodao je Sekulić.