KONTROLA TRŽIŠTA

ORaH želi natjerati trgovačke lance da prodaju više domaćih proizvoda

10.10.2014 u 06:58

Bionic
Reading

Politika bi trebala regulirati odnosno obvezati sve vlasnike trgovačkih lanaca da imaju što više domaćih proizvoda u svojim trgovinama, smatra Zlatan Reić, jedan od ekonomskih stratega ORaH-a. Rekao je to u nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju u kojem je iznio neke konkretne stvari iz gospodarskog programa stranke Mirele Holy

Na upit tportala kako misli obvezati trgovce da na policama imaju više hrvatskih artikala, Reić nam je odgovorio kako svi lanci, i domaći i strani, imaju funkciju, pored izvlačenja profita od građana, poticati razvoj gospodarstva.

'Ako to ne čine putem otvaranja svojih prodajnih kapaciteta domaćim proizvođačima, oni ugrožavaju ostvarenje svog primarnog cilja, jer će vrlo brzo doći u situaciju da neće više imati kome prodavati robu, pa ni ostvarivati profit. Ako su interesi trgovačkih lanaca kratkoročni i spekulativni, onda je njihova uloga u Hrvatskoj štetna. Zato u ugovaranju takvih i sličnih aranžmana temeljna polazišta hrvatske politike trebaju biti dugoročnost i obostrani interesi (trgovinske i domaće proizvodne djelatnosti)', obrazložio je Reić.

Za splitski list najavio je kako će ORaH cjelovitim gospodarskim programom izaći sredinom iduće godine.

Sve popularnija stranka bivše SDP-ove ministrice okoliša zalaže se za održivo gospodarstvo, a da bi se to ostvarilo, Reić kaže kako bi se trebala ispuniti četiri uvjeta.

Uz definiranje strategije i općeg društvenog konsenzusa, ORaH traži napuštanje kratkoročnog pristupa kreiranju javnih politika.

'Naš je stav, iako to nije politički uobičajeno, da je rok od četiri godine prekratak. Mi mislimo da je rok do 2030. godine onaj u kome se ciljevi mogu ostvariti i da Hrvatska do tada može postati drukčija', naglasio je Reić.

Četvrta je pretpostavka održivog gospodarstva administrativno-teritorijalni preustroj države i javne uprave. Stranka Mirele Holy Hrvatsku u budućnosti vidi bez županija, s četiri regije (Split, Rijeka, Zagreb i Osijek) i 100 do 150 općina

ORaH se zalaže za progresivno oporezivanje s većim poreznim stopama na bogatije. Najveća porezna stopa ne bi bila manja od sadašnjih 40 posto, s tim da bi mogla i biti veća za najviša primanja, rekao je Reić.

Na pitanje kakav će biti odnos prema tajkunima, ekonomski stručnjak ORaH-a odgovorio je kako ih treba uključiti u ostvarenje javnog interesa.

'Ima ih velikih i značajnih, ali ne mogu uništavati, primjerice, hrvatsku poljoprivredu uvozom svega i svačega s tržišta koja su najjeftinija', objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Reić.